Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Фактори, що провокують розвиток хвороби Паркінсона

Авторы: Войтович Олена, м. Київ

Разделы: Школа Аксимед

Версия для печати

Хвороба Паркінсона − це дегенеративне захворювання нервової системи, яке раніше мало назву «тремтливий параліч». Зустрічається досить часто (близько 1 % населення Землі до 60 років), а в старечому віці кількість хворих збільшується до 5 %. Захворюваність серед чоловіків дещо вища, ніж серед жінок. Перші ознаки хвороби зазвичай проявляються після 50 років, розвиваються повільно, але з часом стан загострюється, і без належного лікування хвороба може призвести до інвалідизації людини.

Основні прояви хвороби Паркінсона: підвищення тонусу м’язів, порушення координації рухів, брадикінезія, тремор кінцівок та нижньої щелепи, зниження мімічної активності, порушення процесів сечовипускання і дефекації, порушення сну, пригнічений настрій, втрата мотивації, депресивні стани, розлади пам’яті (проте хворий зберігає здравість суджень), «в’язкість» мислення.

Фактори, що провокують початок розвитку захворювання, до кінця ще не вивчені. Серед найпопулярніших теорій:

1.    Спадковість. У 20 % випадків захворювання виявлялося, що у хворого були родичі, що також страждають від цієї хвороби. До того ж вчені виявили гени, за наявності яких розвивається паркінсонізм.

2.    Пошкодження тканин мозку внаслідок запалення, черепно-мозкових травм, інтоксикації організму.

3.    Атеросклероз і інші захворювання судин.

4.    Пошкодження нервових клітин вільними радикалами або внаслідок мутації.

5.    Нестача вітаміну D і, як наслідок, велика схильність до впливу токсинів і вільних радикалів.

Хвороба Паркінсона – це постійно прогресуюче захворювання. Без лікування тривалість життя особливо не скорочується, хворі зазвичай доживають до 70 років і навіть більше, але якість такого життя украй незадовільна. Фахівці клініки неврології «Аксімед» рекомендують при перших ознаках недуги звернутися до невролога і пройти обстеження, адже адекватне лікування хвороби Паркінсона на ранніх стадіях здатне істотно сповільнити швидкість розвитку хвороби.