Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Симптоми гострої та хронічної нейроінфекції у дітей

Авторы: Войтович Олена, м. Київ

Разделы: Школа Аксимед

Версия для печати

Нейроінфекція − це узагальнена назва безлічі інфекційних захворювань нервової системи. Ризик захворіти є в будь-якому віці, але оскільки інфекції легше проникають в організм зі зниженим імунітетом, то найчастіше страждають діти, чия імунна система ще не сформована.

Нейроінфекція у дітей − це серйозне захворювання, яке без лікування може призвести до затримки психічного і фізичного розвитку, недоумства, сліпоти і глухоти, паралічу і навіть смерті. Якщо у дитини виявляються які-небудь нездорові прояви нервового характеру, особливо на тлі високої температури, необхідно негайно звертатися в клініку.

Захворювання, викликані нейроінфекцією, поділяються на гострі, підгострі та хронічні. Найпоширеніші − це:

·         енцефаліт, менінгіт і мієліт і їх форми − це найгостріші і серйозні захворювання головного і спинного мозку, які потребують негайної госпіталізації;

·         радикуліт, неврит;

·         вторинні нейроінфекції (нейросифіліс, нейробруцельоз, туберкульоз тощо).

Зараження нейроінфекцією відбувається при укусах комах-переносників (наприклад, енцефалітного кліща) або заражених тварин, вживанні молока таких тварин; як ускладнення після ГРЗ або ЛОР-захворювань інфекційного характеру, при прямих контактах із зараженою кров᾽ю і слизовими, під час пологів (передається від матері дитині).

Симптоми нейроінфекції мають різну ступінь проявів, залежно від гостроти стану:

1.    Для гострої форми характерні: висока температура і загальні ознаки інтоксикації, головний біль, світлобоязнь, судоми, сплутаність свідомості, порушення мовлення, порушення координації рухів, тимчасові розлади слуху і зору (галюцинації, зниження гостроти, сліпота або глухота), втрата свідомості і кома.

2.    Хронічна інфекція рідко супроводжується підвищенням температури понад 37,2 ˚С, але реєструються головний біль, часта нудота, парези кінцівок, порушення чутливості, пригнічення свідомості, сонливість і млявість, тахікардія зі зниженням артеріального тиску, зниження трудової і соціальної активності.

Не зайвим буде ще раз підкреслити, що нейроінфекция небезпечна сама по собі, але, перенесена в ранньому віці, вона загрожує серйозними ускладненнями, починаючи від порушень чутливості та рухової активності і закінчуючи розумовою відсталістю, інвалідизацією та смертю. Але незважаючи на всю складність і серйозність захворювання, своєчасне виявлення і адекватне лікування нейроінфекції дозволяють уникнути абсолютно всіх небажаних наслідків.