Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Як виявити енцефаліт: прояви хвороби

Енцефаліт — це запалення головного мозку різної етіології. Енцефаліти бувають інфекційного, алергічного, інфекційно-алергічного і токсичного походження. Розрізняють два типи захворювання: первинний (як основне захворювання) і вторинний (як ускладнення іншого інфекційного захворювання). Звичайна причина енцефаліту — це різні віруси, які тим чи іншим шляхом потрапляють в організм (з укусом зараженої комахи, контактним, повітряно-крапельним шляхом тощо); іноді захворювання виникає як реакція на вакцинацію, отруєння важкими металами, чадним газом тощо, ВІЛ-інфекцію та інші збої в роботі імунітету, коли лейкоцити починають сприймати клітини організму як чужорідні.

Медицині відомо безліч видів цього захворювання: кліщовий енцефаліт, епідемічний енцефаліт Економо (форма А), японський енцефаліт (форма В), грипозний, коровий, при вітрянці або краснусі, герпесі або токсоплазмозі. Також можуть бути ураженими різні ділянки головного мозку, що впливає на зовнішні прояви. Але існують основні симптоми, характерні для будь-якого виду енцефаліту.

На початку захворювання, яке розвивається протягом місяця після зараження, спостерігається стрімке підвищення температури до 38-39 °С, загальна слабкість, сонливість, головні болі, ломота в тілі, відчуття розбитості, нудота, часто червоніють очі.

Через кілька днів до вже наявних можуть додаватися такі симптоми:

  • порушення чутливості тіла,
  • порушення координації рухів, хиткість ходи, гіпотонія,
  • хворий говорить нерозбірливо або не розуміє звернення до нього,
  • випадіння або звуження полів зору, сліпота, відчуття миготіння мушок перед очима, тремтіння або маятникоподібні рухи очей,
  • тимчасове зниження інтелектуальних здібностей,
  • виникнення оральних рефлексів, характерних для дитячого віку,
  • судомні напади,
  • хворий може неадекватно сприймати своє тіло, вважати, що у нього подовжилися кінцівки тощо,
  • пригнічення свідомості аж до коми.

Нерідко на енцефаліт накладаються і ознаки менінгіту: гіпертонус м'язів, особливо підпотиличного, в зв'язку з чим голова закидається назад, гіперкінезія, болісна реакція на світло, двоїння в очах, можлива косоокість і опущення верхньої повіки.

Енцефаліт дуже важливо не запускати, звернутися до інфекціоніста, тому що ймовірність самостійного виліковування невелика, проте великий ризик серйозних ускладнень: довічна м'язова слабкість, косоокість, неминаючий головний біль, загибель особистості (вегетативний стан), фізична смерть.