Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Методи лікування синдрому пірамідної недостатності в дітей

Синдром пірамідної недостатності — це порушення тонусу м’язів кінцівок, особливо нижніх. Часто супроводжується еквінусною або еквіноварусною постановкою стоп. Цей стан зазвичай діагностується в дітей першого року життя (до того, як дитина вчиться ходити), рідше — у 2–3-літніх дітей. Як наслідок менінгіту, ЧМТ та інших уражень нервової системи може розвинутися і в дорослому віці. Варто відзначити, що в дитинстві (2–3 місяці) притиснення ніжок і гіпертонус м’язів гомілки не є страшною патологією. У міру дорослішання й дозрівання нервової системи цей стан минає.

Лікуванням пірамідної недостатності займається дитячий невролог, який для діагностики стану проводить різні тести на вікові рефлекси. Дуже ефективним і показовим діагностичним інструментарієм є томографія і електроенцефалографія. У випадках, коли в дитини не тільки відзначається тремор м’язів, але й підвищується температура, з’являється млявість тощо, може бути призначена пункція спинного мозку для виявлення основного захворювання, що вимагає термінового лікування (наприклад, менінгіту).

У випадку реальної пірамідної недостатності медичні заходи спрямовані на лікування основного захворювання, що викликало цей стан, у тому числі може знадобитися хірургічне втручання. Однак у більшості випадків, окрім гіпертонусу гомілки, ніяких інших симптомів не виявляється. У такому випадку основне лікування — це зняття гіпертонусу і формування правильної постави гомілковостопного суглоба.

— Масаж і ЛФК. Важливо поєднувати візити до досвідченого фахівця, який зможе розслабити і зміцнити м’язи, з легкими масажами в домашніх умовах. Плавання й легкі фізичні вправи також сприяють правильному розвитку м’язів і суглобів, формуванню хорошої координації рухів. Для відновлення енергетичного обміну і правильного току рідин в організмі можна звернутися до остеопата.

— Ортопедичне взуття. Якщо пірамідна недостатність виявилася у віці, коли дитина вже почала ходити, важливо правильно сформувати гомілковостопний суглоб, оскільки неправильне його положення спричинить не тільки травми кісточки, але й порушення всього опорно-рухового апарату.

— Медикаментозне лікування: вітаміни та препарати, спрямовані на поліпшення процесів обміну і нервової провідності.

У дитинстві закладається здоров’я на все подальше життя. Дуже важливо звернутися до невролога при будь-яких відхиленнях від норми, щоб не пропустити серйозне захворювання, яке може істотно знизити якість життя людини.