Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Прояви депресії на психічному та фізичному рівнях здоров’я

Депресія — це психологічний розлад, який зазвичай проявляється в пригніченому настрої і відсутності інтересу до будь чого. Клінічну депресію обов'язково потрібно лікувати, адже страждає від неї не тільки хворий, але і найближче його оточення. Найчастіше депресія — це реакція на затяжну психотравмуючу ситуацію: проблеми на роботі, непорозуміння в особистих стосунках, наявність фізичних захворювань, життєві кризи, екзістенціальні переживання.

Депресія має кілька рівнів клінічних проявів:

·         Емоційна сфера: меланхолічний стан, пригнічений настрій, тривога, відчай; зниження інтересу до будь чого; зниження здатності отримувати задоволення від того, що колись це задоволення приносило; звуження різноманітності емоційних переживань (особливо радісних); дратівливість; зниження самооцінки, самобичування; уявлення про майбутнє виключно в темних тонах; відчуття своєї непотрібності; суїцидальні думки.

·         Поведінкові прояви: загальна пасивність (не тільки безініціативність, а й небажання підтримувати ініціативу інших людей); небажання брати участь в розважальних заходах; звуження кола спілкування і соціальних контактів; пошук полегшення стану в алкоголі або наркотиках; раптова поява екстремального, небезпечного для життя хобі; суїцидальні дії.

·         Когнітивна сфера: труднощі з концентрацією уваги, зниження пам'яті (як запам'ятовування нового матеріалу, так і пригадування старого); уповільнене мислення; проблеми з прийняттям рішень.

·         Фізіологічні прояви: постійна втома або швидка стомлюваність; проблеми зі сном (труднощі з засинанням, подальша сонливість протягом дня); порушення апетиту (його втрата або, навпаки, нервове переїдання); порушення роботи кишечника; зниження або згасання лібідо; неясні болі в тілі, в епігастрії або в грудях, м'язові болі.

Жінки страждають від депресії частіше за чоловіків, але частіше іх стан проявляється зовні. Цьому сприяє велика емоційна спрямованість жінок назовні, а також схильність до демонстративної поведінки. Чоловіки в силу маскулінних рис характеру і виховання вважають за краще тримати переживання в собі, тому в них депресія виявляється вже в глибокій стадії. Також депресія у чоловіків може призвести до суїциду, а про свої наміри, на відміну від жіночого демонстративного суїциду, чоловіки зазвичай не повідомляють.

Депресивний синдром характеризується тріадою симптомів: зниженим настроєм по типу гіпотимії, гальмуванням інтелектуальної діяльності, руховою і вольовою загальмованістю. Якщо вищезазначені симптоми реєструються протягом місяця і більше, людині необхідно відвідати лікаря невролога або психіатра. Для успішного лікування клінічної депресії необхідний комбінований курс медикаментів (антидепресанти, транквілізатори, нейропротектори) та психотерапії.