Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Симптоми та прогноз хронічного порушення мозкового кровообігу

Головний мозок людини використовує до 40 % енергії та інших ресурсів, що йдуть на підтримку усього людського організму. Це не дивно, адже мозок виконує найбільшу кількість функцій і цілодобово активно функціонує. Для цього необхідно постійне та бесперебійне надходження необхідних корисних речовин та кисню, які транспортуються кров´ю. Але іноді з тих чи інших причин мозкове кровопостачання порушується, що веде до порушення роботи всіх інших систем організму.

Найвідоміший приклад порушення мозкового кровообігу, його гостра форма – інсульт головного мозку. Але хронічна нестача кровообігу викликає не менш трагічні наслідки, просто більш розтягнуті у часі. Цей стан не має яскраво виражених симптомів і розвивається поступово, тому часто виявляється із запізненням, коли вже почалася деградація особистості.

На першій стадії хворий відчуває часті головні болі, запаморочення, періодичні болі в очах, шум у вухах, відчуття закладеності, мурашки або оніміння кінцівок або частини тулуба. Спостерігаються швидка втомлюваність, сонливість, складності з концентрацією уваги, погіршення пам´яті, можлива нудота або відсутність апетиту. Дуже важливо виявити і почати лікування ХПМК на цій стадії, яка має позитивні прогнози.

На другій стадії всі ці симптоми стають набагато більш вираженими: пам'ять та увага значно погіршені, хворому складно розуміти інформацію та логічно мислити, з'являється хиткість ходи, тремор рук, постійний шум в голові та напівсонний стан. Хворий відчуває себе неспроможним, що викликає депресивні стани. На цій стадії ще можливо загальмувати і частково повернути назад прояви порушення мозкового кровообігу.

На третій стадії (останній) відбувається повна деградація особистості, деменція, амнезія, порушення мовлення, скутість і різка розкоординованість рухів. Прогноз нелікованого ХПМК або виявленого на останній стадії несприятливий.

При реєстрації вищенаведених симптомів у себе або своїх близьких необхідно негайно відвідати невролога та провести обстеження: доплер судин головного мозку, МРТ, ЕЕГ, ЕКГ та лабораторні аналізи крові. Своєчасне виявлення хвороби і відповідальне ставлення до її лікування можуть практично повністю відновити стан головного мозку та його функціональність.