Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Грип: симптоми та ускладнення захворювання, методи профілактики

Грип ― це дуже поширене респіраторне захворювання, що вражає дихальні шляхи і викликає сильну інтоксикацію організму. Зараження відбувається повітряно-крапельним шляхом через дихальні шляхи або оболонку очей від людини, хворої на грип. Іноді можливе зараження через посуд і предмети гігієни. Перші ознаки грипу з'являються через 6-48 годин після інфікування.

Хвороба розвивається стрімко і гостро:

  • температура піднімається до 38-39 °C, а іноді і вище,
  • хворого сильно морозить,
  • з'являється кашель, з часом починає відходити мокротиння,
  • можуть бути болі в горлі або вухах, сльозотеча,
  • відмічається головний біль,
  • з'являється ломота в суглобах, м'язовий біль,
  • пропадає апетит, відчувається нудота,
  • хворий дуже слабкий, багато спить,
  • нерідко виникає розлад кишечника.

У тяжких випадках можуть відбуватися носові кровотечі, крововилив у склеру, затьмарення свідомості, судоми, галюцинації. Найтяжче переносять грип діти до двох років, люди похилого віку, вагітні (з ризиком ускладнень для плода), хронічні хворі, особливо ті, хто страждає від хронічного бронхіту, астми, туберкульозу, нефритів, хвороб серцево-судинної системи.

Недолікований або неправильно лікований грип може спровокувати інші захворювання: бронхіт або запалення легенів, отит, нефрит (який часто одразу переходить в хронічну форму), запалення серця, ревматизм, у рідкісних випадках ― менінгіт.

Лікуванням грипу зазвичай займається терапевт/педіатр, рідше ― інфекціоніст. Грип ― це вірус, тому антибіотики в боротьбі з ним безсилі. Антибіотики призначають, якщо на тлі ослабленого грипом стану відбувається ще й бактеріальне інфікування. Лікування проводиться противірусними препаратами. Обов'язкова імуновідновлювальна терапія.

Найкращим способом профілактики грипу вважається вакцинація. Особливо вона показана школярам, у яких, з одного боку, ще недосконалий імунний захист, а з іншого ― вони постійно знаходяться у великому колективі, що підвищує ризик зараження. Роблять щеплення проти грипу сезонно, за пару місяців до очікуваної епідемії, тому що вакцина діє лише 6-8 місяців.

Основна ж профілактика ― підтримання імунітету і здоровий спосіб життя. У період епідемії грипу рекомендується носити марлеву пов'язку, що закриває ніс і рот, уникати великого скупчення людей, не допускати переохолодження і нервового або фізичного перенапруження. Також рекомендується приймати анаферон, арбідол або інші профілактичні препарати.