Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Порушення пам’яті: причини та профілактика

Проблеми з пам’яттю можуть виникнути в будь-якому віці. Причини порушення пам’яті добре вивчені й умовно поділяються на дві категорії: оборотні (тимчасові) і необоротні (постійні).

Причини розвитку розладів пам’яті

Найчастіше порушення відбуваються через перевтому нервової системи внаслідок стресів і порушення сну, загальну астенізацію організму й гіповітаміноз, хворобу Альцгеймера, старечу деменцію та інші вікові неврологічні захворювання, внаслідок порушення мозкового кровообігу, інсульту або хвороб судин, після перенесеного інфекційного захворювання, черепно-мозкової травми або операцій на головному мозку, при пухлинах головного мозку, а також вони є однією з ознак психічного розладу або розумової відсталості.

Види порушення пам’яті

Усього видів порушень дуже багато, вони можуть бути подібними за симптомами, але мати різні механізми.

Найскладнішим видом порушення пам’яті є амнезія, повна відсутність спогадів про будь-яку подію. Існує безліч видів амнезій (повна, антероградна, ретроградна тощо). Такими розладами займається психіатр.

Також існують неповні порушення: зниження обсягу короткочасної пам’яті, порушення мотиваційної складової, неуважність, забування значень слів, складнощі в побудові асоціацій та інше. Такі розлади відносяться до сфери компетенції невролога.

Способи поліпшення пам’яті

Більшість проблем із пам’яттю не вимагають госпіталізації, а вправи проводяться в центрах реабілітації, кабінетах неврологів або психіатрів чи в домашніх умовах. Проте до таких порушень не можна ставитися легковажно, адже, по-перше, це може бути симптомом більш серйозного захворювання, по-друге, зниження пам’яті веде до зниження інтелекту людини, а потім і до деградації особистості. Тому перш ніж самостійно шукати способи поліпшити пам’ять, людині треба звернутися до невролога, щоб з’ясувати причину порушень.

Якщо серйозних і небезпечних причин не виявлено, можна приступати до самолікування. Технік поліпшення здатності до запам’ятовування і відтворення, а також розширення оперативної і короткочасної пам’яті величезна кількість: читання художньої або наукової літератури (подальше обговорення посилює ефект), заучування й декламація віршів та прози, вивчення іноземних мов, завчання телефонних номерів тощо.

Профілактика порушень пам’яті

Для адекватної роботи нервової системи, а також щоб уникнути неврозів і нервових зривів, необхідно:

●  Уникати постійних ситуацій стресу (краще змінити роботу або місце проживання, ніж виснажувати себе постійним напруженням).
●  Підібрати оптимальний для свого організму графік сну і неспання, праці і відпочинку.
●  Дотримуватися здорового способу життя та підтримувати вітамінно-мінеральний баланс в організмі.

Дотримання цих вимог, а також регулярне тренування пам’яті не тільки позитивно впливають на рівень інтелекту людини, але й є потужною профілактикою деменції, хвороби Альцгеймера та інших вікових неврологічних змін.