Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Нервовий тик очей

Легке сіпання повік хоч раз відчувала, напевно, кожна людина. При нервовому тику відбувається дуже швидке (миготливе) скорочення одного м’яза або м’язового комплексу, здається, що людина підморгує або зовнішній куточок ока «з’їжджає» вниз або в сторону скроні.

Причини нервового тику очей

Сам по собі тик не є хворобою, але виникає зазвичай як симптом порушень в роботі нервової системи. Іноді нервовий тик плутають з рефлекторним морганням при офтальмологічних захворюваннях, однак це зовсім різні стани, що мають різні механізми розвитку.

Нервовий тик можуть викликати:

— психологічне перенапруження, різке потрясіння, часті стреси, невроз;
— перевтома очей і деякі офтальмологічні хвороби;
— невралгія трійчастого нерва та інші неврологічні захворювання;
— інфекції, інтоксикація організму;
— паразити, глистяні інвазії;
— порушення обмінних процесів в організмі;
— дефіцит вітамінів, через який розвиваються м’язові судоми і спазми;
— зловживання алкоголем і наркотичними речовинами;
— також є гіпотези про спадкову схильність до тиків.

Сам по собі нервовий тик не шкодить здоров’ю, проте не завадить консультація невролога, адже тик може бути спровокований травмою й органічним ураженням головного мозку, інфекційними захворюваннями і пухлинами ГМ, інсультом, розсіяним склерозом, психічними розладами тощо.

Крім цього, нервовий тик ока можна вважати своєрідним косметичним дефектом, через що людина може уникати суспільства, втратити впевненість у собі, може розвинутися депресія.

Лікування і профілактика нервового тику очей

1. У випадках, коли нервовий тик виникає від перевтоми і стресу, найвірніший спосіб його позбутися — заспокоїтися і розслабитися. Для цього підійдуть дихальна гімнастика, розслаблюючі ванни, ароматерапія, легкі седативні препарати. Також важливий повноцінний сон.

2. Щоб зняти напад тику, повіки потрібно міцно стиснути на кілька секунд, потім розслабити. Повторювати цю вправу протягом 1–3 хвилин. Також можна швидко моргати протягом 1–2 хвилин: цілеспрямоване скорочення м’язів може перебити їх мимовільне скорочення.

3. Важливо поновити запас вітамінів і мінералів в організмі, щоб уберегти себе від судом, особливо важливі магній, кальцій і гліцин.

4. Варто відмовитися від будь-яких «збуджуючих» продуктів, особливо чаю та кави, чорного шоколаду і алкоголю.