Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Лікування неврозу

Невроз, незважаючи на здатність до прогресування, — це розлад оборотний, що минає після усунення психотравмуючого фактора, відновлення життєвої сили організму й курсу психотерапії. Лікуванням неврозу займаються невролог і психотерапевт.

Не варто плутати невроз із психозом — психічним захворюванням, що супроводжується маячними ідеями, зміною картини світу й навіть галюцинаціями. Лікуванням психозу займається психіатр з обов'язковим застосуванням психотропних препаратів (нейролептиків).

Лікування неврозу завжди має проводитися в комплексі.

1.  Перша й основна стратегія при лікуванні — робота з психотерапевтом. Під час консультацій пацієнт разом із фахівцем підбирає найзручніший і здоровий варіант усунення психотравмуючої ситуації. У першу чергу зусилля спрямовані на зміну ставлення до подій (клієнт буквально вчиться не брати незначні події близько до серця), хоча іноді з'ясовується, що тільки радикальні заходи можуть виправити ситуацію (наприклад, зміна роботи). Часто неврози викликані напруженими взаєминами з близькими людьми, у цих випадках дуже рекомендується сімейна психотерапія.

2.  Для стабілізації емоційного стану і зниження нервового напруження призначають седативні препарати, рідше — антидепресанти.

3.  Важливо проводити лікування неврологічних захворювань, бо вони часто є супутниками неврозів, унаслідок чого складно визначити, що з них було першопричиною: невроз є симптомом хвороби або хвороба викликана неврозом.

4.  Підвищення загальної резистентності організму до зовнішніх впливів: вітамінотерапія, помірні фізичні навантаження, масажі, загартовування, правильне харчування, дотримання режиму роботи й відпочинку, дихальні практики, релаксація.

Невроз має сприятливі прогнози в лікуванні. Залежно від тривалості захворювання й потенціалу нервової системи хворого тривалість лікування може коливатися від декількох місяців до декількох років.