Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Симптоми панічної атаки та перша допомога при панічному нападі

Панічна атака (панічний напад) — це раптовий напад паніки, який виникає без видимих для оточуючих, а іноді й для самого хворого причин. Зазвичай панічна атака викликається ситуацією, що нагадує певну психотравмуючу ситуацію у минулому, але частіше за все це відбувається несвідомо.

Симптоми панічної атаки:

●     прискорене і утруднене дихання,
●     різке потовиділення, вологість долонь,
●     може бути відчуття жару або озноб,
●     запаморочення, шум у вухах,
●     втрата орієнтації в просторі,
●     тремтіння і слабкість тіла,
●     стан напівнепритомності,
●     болі в грудях (зазвичай розцінюються як болі в серці),
●     раптовий гострий страх смерті (хворий боїться задихнутися або померти від серцевого нападу).

Через підвищену збудливість нервової системи будь-який абсолютно незначний фактор, який лише здалеку (і часто неусвідомлено) нагадує про психотравмуючу ситуацію, викликає неадекватну реакцію вегетативної нервової системи. Першим і найбільш частим проявом нападу є почастішання дихання. Через гіпервентиляцію з'являються такі симптоми, як запаморочення і нудота, що ще більше нагнітає панічний стан, що провокує ще більше почастішання дихання, і так по висхідній. Рано чи пізно хворий доходить до стану, коли він реально боїться задихнутися, і панічна атака переходить в істерику або людина непритомніє.

Невідкладною допомогою при панічній атаці є прийом седативного препарату швидкої дії. Якщо медикаментів під рукою немає — важливо відновити дихання. Це робиться так само, як і у випадку з істерикою:

●     необхідно умити обличчя і шию людини холодною водою, це її підбадьорить і допоможе вивести із зацикленого стану;
●     дати випити води: ковтальний рефлекс ритмічний, і він призведе до відновлення ритміки дихання;
●     також у відновленні дихання ефективні дихальні вправи, але хворий не в змозі їх застосувати в гострому стані паніки.

Застосування речовин із різким запахом (нашатирного спирту або гострих духів) стоїть під питанням, адже в одних випадках вони приведуть людину до тями, а в іншому можуть викликати напад нервової задухи, непритомність або астматичний напад.

У будь-якому випадку, якщо людина страждає на панічні напади, їй необхідно проконсультуватися з неврологом або психотерапевтом.