Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Причини розвитку мігрені

Мігрень — це досить поширений вид головного болю. Особливістю мігрені є те, що зазвичай неможливо визначити причини головного болю: не було травм або струсів, гострих порушень мозкового кровообігу, не підвищувався тиск, даних про пухлини теж немає. Просто в якийсь момент у відповідь на збудник (різкий звук або запах, світло, емоційне перенапруження, навіть болісний спогад) починає сильно боліти голова.

Людина, яка страждає від мігрені, на час нападу практично повністю втрачає працездатність, не може надовго концентрувати увагу (біль постійно відволікає). Зазвичай напад триває кілька годин, але в окремих випадках може затягуватися на добу. Якщо болі виникають більше 15 днів на місяць, йдеться про хронічну мігрень. Поза нападом стан людини абсолютно нормальний і жодні ознаки не свідчать про схильність до головних болів.

Причини, за якими може розвинутися головний біль (мігрень)

Причини виникнення мігрені невідомі, але домінують теорії про раптове порушення реакції судин на СО2 (спазм і нерівномірне розширення) і дисметаболізм серотоніну. Також відзначається спадкова схильність до головних болів.

До факторів ризику, які можуть спровокувати напад мігрені, відносяться:

  • емоційне перенапруження (гострий стрес),
  • реакція на зміну погоди або прибуття в іншу кліматичну зону,
  • фізичні перевантаження,
  • тривале перебування в задушливому приміщенні,
  • сильний голод (рідко — спрага),
  • хронічне недосипання або раптовий надлишок сну,
  • ПМС, прийом гормональних препаратів,
  • вживання алкоголю (особливо газованих алкогольних напоїв та ігристих вин),
  • різка відміна кофеїну,
  • реакція на деякі продукти (цитрусові, шоколад, горіхи) або запахи (технічні).

Також відомо, що до мігрені схильні люди з астенічним типом нервової системи, які страждають від вегетосудинної дистонії, емоційно лабільні, легко ображаються, тривожні, схильні до неврозів і панічних атак.

Види мігрені і симптоми її розвитку

У медицині розрізняють 4 види мігрені:

  1. Класична мігрень з аурою.
  2. Мігрень без аури.
  3. Очна (офтальмологічна).
  4. Геміплегічна (супроводжується м'язовою слабкістю половини тулуба).

Класичний напад мігрені починається з провісників, коли у хворого раптово погіршується настрій, необгрунтовано підвищується фізична активність або прокидається апетит. Далі слідує фаза аури, триває до півгодини і супроводжується відчуттями, неадекватними ситуації (кольорові спалахи перед очима, неприємні запахи, дивний присмак у роті, поколювання шкіри). Потім розвивається власне головний біль, який зазвичай зберігається кілька годин. Закінчується напад фазою завершення, що супроводжується пригніченим станом і загальною слабкістю. Потім людина знову стає активною і бадьорою, немов ніякого нападу і не було.