Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Чим небезпечна мігрень

Сама по собі мігрень не є небезпечною для життя людини, тому що вона не викликає порушень в роботі або будові нервової системи. Однак якщо напади трапляються дуже часто або тривалі, можна говорити про хронічну мігрень, що істотно знижує якість життя людини і порушує її соціальну активність, робить неможливою професійну діяльність. Також мігрень може мати ускладнення.

Мігренозний статус

Якщо напад триває більше трьох діб або напади з'являються занадто часто (з перервою на добу і менше) і тривають більше 4–6 годин, супроводжуються блюванням і судомами, цей стан називають мігренозним статусом (за аналогією з епілептичним статусом). Такий стан вимагає термінової госпіталізації.

Мігренозний інсульт

Катастрофічна форма мігрені. На тлі нападу мігрені то з'являються, то зникають симптоми інсульту. На КТ реєструються зміни в головному мозку, характерні для ішемічного інсульту.

Персистуюча аура

Хворий протягом декількох днів відчуває порушення в роботі органів чуття (візуальні ефекти, нюхові галюцинації, «мурашки» на шкірі), що свідчить про тривалу гіпоксію головного мозку. Інфаркт мозку і смерть нервових клітин не настають, але страждає мозкове живлення, що також негативно позначається на нервовому здоров'ї людини.

Епілептичний напад

Епілептичний і мігренозний напади мають схожу структуру: провісники, ауру тощо. Ці два захворювання нерідко йдуть в парі, мігрень може виступати як передвісник епілептичного нападу або провокувати його.

Лікування головного болю мігренозного характеру

Лікування хронічної мігрені зазвичай проводиться в домашніх умовах під керівництвом лікаря-невролога. Проте в разі тяжких нападів, настання мігренозного статусу та інших ускладнень показана госпіталізація і лікування в неврологічному стаціонарі. В поодиноких випадках може знадобитися хірургічне втручання.

Оскільки поза нападом у хворого зазвичай не реєструється жодних неврологічних порушень, лікувальні заходи спрямовані на пригнічення нападу, зняття специфічної симптоматики і загальне зміцнення організму.