Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Судинний головний біль

Головний біль — це один з найпоширеніших хворобливих станів людини. 90 % населення Землі хоча б раз у житті відчували головний біль, а третина з них регулярно страждає від нього. Причиною такого стану можуть бути різні травми і захворювання головного мозку і нервової системи в цілому, але частіше за все виникає головний біль при вегетосудинній дистонії (ВСД).

Причини розвитку судинного головного болю

Вегетосудинна дистонія — це застаріла назва вегетативної дисфункції серцево-судинної системи. ВСД характеризується більше ніж 150 симптомами, найбільш частим з яких є судинний головний біль.

Причиною розвитку головного болю є:

  • зниження тонусу кровоносних судин, які живлять мозок, що викликає гіпоксію (звичайно відбувається при систематичному підвищенні тиску, від чого розтягуються стінки судин),
  • тиск на нервові пучки конкретно в момент скачка артеріального тиску (розпирання стінки судин),
  • венозний застій і набряк головного мозку,
  • спазм артерій.

Симптоми судинного головного болю

Головний біль при ВСД з різною інтенсивністю супроводжує людину постійно. Через «фоновий» перебіг болю він часто починає сприйматися як звичайний стан. Але якщо такого хворого запитати, чи болить у нього голова, він завжди відповідає «так». Біль при ВСД тупий, може бути здавлюючим, розпираючим, пульсуючим.

Постійний головний біль трохи порушує уявлення про дійсність: звуки можуть здаватися приглушеними, рухи — загальмованими і надмірно плавними. Такий стан може бути небезпечним для людини, тому що вона може неадекватно оцінити ситуацію і, наприклад, потрапити під машину.

Судинний головний біль часто супроводжується й іншими вегетативними проявами та неврологічними станами: запамороченнями, порушеннями ходи, складнощами з балансом і координацією рухів, сонливістю, слабкістю, нудотою, шумом у вухах, «зірочками» перед очима, спітнілістю.

Біль може посилюватися при нахилах, що ще раз доводить його судинне походження.

Лікування головного болю судинного характеру

Знеболюючі препарати зазвичай неефективні при судинних болях. В деяких випадках допомагают спазмолітики. Власне лікування головного болю не існує, лікувальні заходи спрямовані на підвищення тонусу судин, відновлення нормального кровообігу головного мозку і поліпшення роботи серцево-судинної системи.

Окрім медикаментозного лікування людям, які страждають від головних болів судинного характеру, рекомендується:

  • уникати стресових ситуацій,
  • дотримуватися режиму сну і неспання, роботи та відпочинку,
  • відмовитися від куріння,
  • повноцінно і збалансовано харчуватися,
  • дуже рекомендований біг, адже під час бігу відбувається активне насичення мозку киснем і підвищується загальна витривалість організму,
  • масажі (особливо комірцевої зони).