Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Діагностика та лікування артралгії

Артралгія сама по собі є симптомом — це біль у суглобі будь-якого генезу. Він може бути тупий і ниючий, часто поєднується з болем (болями) у м'язах. У цьому випадку йдеться, швидше за все, про інфекційне захворювання або інтоксикації організму. Якщо біль гострий, прострільний, супроводжується хрускотом, а рухливість суглоба обмежена, найімовірніше, це ознака запального або дегенеративного процесу в суглобі, що вимагає термінового лікування в ревматолога або ортопеда.

Якщо ж біль виникає періодично протягом багатьох років, але ніяких змін в суглобах не відбувається, хронічного вогнища інфекції також не спостерігається, артралгія вважається самостійним непрогресуючим захворюванням. У цьому випадку немає супутніх симптомів (набряк, гіпертермія або деформація суглоба, зниження рухливості), як при артритах та інших хворобах суглобів.

Діагностика артралгії

Оскільки артралгія сама є симптомом, її поява вимагає подальших діагностичних заходів, спрямованих на з'ясування причини болю. При болях в суглобах потрібна консультація ортопеда, травматолога або ревматолога. Для точної постановки діагнозу проводять рентгенологічне обстеження, УЗД суглобів, термографію (для визначення запального процесу в суглобі, який ще не проявився), артроскопію, контрастну артрографію, різні лабораторні аналізи.

Лікування артралгії

В першу чергу завжди проводиться лікування артралгії, що викликає біль (гальмування запального процесу, збереження і відновлення хрящової тканини). Якщо причини артралгії визначені не були, а також для зняття больового синдрому призначають нестероїдні протизапальні препарати, мазі з анальгетиками, роблять аплікації з димексидом. Також хворому можуть призначити фізіотерапевтичні процедури: прогрівання озокеритом, електрофорез з лікарськими препаратами, глиняні аплікації.