Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Види переднепритомних станів

Існує кілька видів непритомності і переднепритомних станів залежно від механізму їх розвитку:

1. Вазовагальна непритомність (судинна). Виникає через різке зниження тонусу судин. Характерним є слабкий, але частий пульс. Найчастіше переднепритомний стан розвивається при ВСД і супроводжується постійно зниженим тиском (90/60) і анемією. Зазвичай зустрічається у людей астенічної статури, дітей та підлітків у період бурхливого росту.

2. Вагусна непритомність. Блукаючий нерв провокує раптове зниження частоти серцевих скорочень, через що знижується об’єм крові, яка надходить у головний мозок. Пульс не слабшає, але сповільнюється. Найчастіше зустрічається у людей міцної статури або тих, які страждають від надмірної ваги.

3. Емоціогенне запаморочення. Може розвинутися в будь-якої людини внаслідок гострого емоційного переживання, раптового переляку.

4. Кардіогенні запаморочення (серцеві). Провокуються захворюваннями серцево-судинної системи і вважаються найнебезпечнішими (через причини, що їх викликають).

5. Ортостатична непритомність. Різке потемніння в очах і втрата координації при зміні пози (найчастіше — різке підведення з положення лежачи або сидячи).

6. Непритомність при вагітності. Виділяють три основні причини переднепритомних станів при вагітності:

— часто в процесі гестації в жінок розвивається анемія, тобто спостерігається різкий брак гемоглобіну, через який тканини мозку не отримують необхідну кількість кисню;

— при низькому артеріальному тиску кров не піднімається до голови вагітної, в горизонтальному положенні симптоми переднепритомного стану проходять;

— рідко зустрічаються випадки, коли об’єму циркулюючої крові матері не вистачає для неї і плода разом.

Крім перерахованих виділяють ще безліч видів непритомних станів: гіпоглікемічні, спровоковані тугим комірцем або задишкою, як прояв синдрому підключичного обкрадання та інші.