Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 14 (633) 2017

Вернуться к номеру

Надання екстреної медичної допомоги в США (за матеріалами конференції Асоціації лікарів з медицини невідкладних станів США)

Авторы: д.м.н. Віталій Омелянович Крилюк.

Разделы: Медицинские форумы

Версия для печати


Резюме

Фахівці Державного закладу «Український науково-практичний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ України» взяли участь у щорічній конференції з актуальних питань надання екстреної медичної допомоги на догоспітальному та ранньому госпітальному етапах, що відбувалась з 28 жовтня по 1 листопада 2017 року в м. Вашингтон, США. Конференція організована Асоціацією лікарів з медицини невідкладних станів США (ACEP — American college of emergency physician). Нашим гідом щодо найцікавіших матеріалів конференції став завідуючий навчально-тренувальним центром ДЗ «Український науково-практичний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ»

— На конференції було розглянуто широкий спектр проблем, однією з яких було питання зупинки кровотечі на догоспітальному етапі. Доповідачі наголошували на необхідності розширення та активного впровадження програми з контролю кровотечі Bleeding control, суть якої полягає в якомога ширшому проведенні навчання серед немедичного персоналу та наявності засобів для зупинки кровотечі. Важливим елементом наборів для надання першої медичної допомоги є засоби для зупинки кровотечі, зокрема турнікети та гемостатичні засоби (рис. 1).
Окремий блок лекцій стосувався нового підходу до лікування травмованих з погляду впровадження в цивільну медицину елементів тактичної медицини (ТССС — Tactical Combat Casualty Саrе, 2009 р.). Зокрема, обов’язковими елементами комплектації автомобілів екстреної медичної допомоги на догоспітальному етапі повинні бути турнікети (джгути) та гемостатичні засоби. Відомо, що комітетом із ТССС рекомендовані для використання кровоспинні джгути типу САТ (Combat Application Tourniquet). Серед гемостатичних засобів значного поширення набувають засоби на основі біологічних складових, зокрема хітозану та каоліну, що довели свою безпечність та надійність для зупинки масивних кровотеч. Численні дослідження доводять обґрунтованість широкого впровадження гемостатичних засобів, особливо з огляду на те, що понад 25 % кровотеч є превентивними (рис. 2), та той факт, що травма є основ–ною причиною смерті в осіб віком до 46 років (рис. 3).
Кровоспинні пов’язки з хітозаном є найбільш перспективними засобами для екстреної зупинки кровотечі на догоспітальному етапі з огляду на швидкість настання гемостазу, наявність антибактеріальних властивостей та стимулювання регенерації пошкоджених тканин. Вони обов’язково присутні в машинах швидкої допомоги в США та Європі, тобто у світі прийняли за норму, що мають бути використані всі сучасні методи зупинки кровотечі, у тому числі застосування сучасних гемостатичних пов’язок на основі хітозану.
Гемостатичні перев’язувальні матеріали на основі хітозану продемонстрували ефективність як у мирному житті, так і при бойових травмах. Медичні працівники спецназу США повідомляють про досягнення стійкого гемостазу при застосуванні даних пов’язок у 97 % випадків поранень під час бойових операцій. У той же час у 2/3 епізодів тампонада ран стандартною марлевою пов’язкою була безуспішною. Цивільні медичні працівники також мали позитивний досвід застосування засобів на основі хітозану. Їх використання при цивільних травмах забезпечувало гемостаз у 79 % випадків при різних типах кровотечі, як венозній, так і артеріальній.
Гемостатика на основі хітозану при зупинці масивних кровотеч також належить до засобів першої медичної –допомоги за класифікацією НАТО. Тому гемостатичний бинт на хімічній основі (хітозан та ін.) згідно з інструкціями з догляду за пораненими на тактичному рівні, керівництвом з інтен–сивної терапії при травмі на догоспітальному етапі в районі бойових дій (BATLS — Battlefild Advanced Trauma Life Support) включений у сучасну аптечку стандарту НАТО як обов’язковий компонент.
В Україні разом з високим рівнем цивільного травматизму зростає кількість травмованих унаслідок бойових дій на Сході країни. Широке впровадження в практику сучасних гемостатичних засобів є надзвичайно важливим кроком. Від швидкості зупинки кровотечі й надання медичної допомоги залежить збереження життя. Але, на жаль, ні в машинах швидкої допомоги в Україні, ні в індивідуальних автомобільних аптечках місцевих гемостатичних засобів на основі хітозану немає. Гумовий джгут, який є в аптечках, вже віджив своє, його потрібно замінювати на турнікет з гемостатичним бинтом, а для вузлових кровотеч треба застосовувати сам бинт на основі хітозану.
Такий гемостатичній засіб в Україні зараз є. У 2017 році на вітчизняний ринок вийшов український гемостатик на основі хітозану — препарат Ревул® у вигляді гемостатичного бинта та гемостатичного порошку (камедь ріжкового дерева та кальцію глюконат) корпорації «Юрія-Фарм».
Ревул® — перев’язувальний гемо–статичний матеріал у формі Z-подібно складеного бинта, виготовлений із природної речовини хітозану й призначений для зупинки зовнішньої кровотечі різної інтенсивності, у тому числі при пошкодженні великих венозних і артеріальних судин. Застосовується він переважно на догоспітальному етапі. Ревул® проявляє гемостатичний ефект вже через 30 секунд після застосування незалежно від процесів згортання крові в організмі. Гемостатичний ефект обумовлено зв’язуванням позитивно заряджених елементів матеріалу з негативно зарядженими еритроцитами. При контакті з кров’ю Ревул® сприяє поглинанню рідкої фракції крові та утворює єдину гелево-желеподібну масу, що приводить до зменшення крово–течі.
Гемостатичний бинт Ревул® — зручний і простий у застосуванні порівняно з традиційними засобами, нетравматичний щодо сусідніх тканин, він діє локально в рані. Порівняно з існуючими аналогами він не викликає термічної реакції в зоні контакту засобу з краями рани. Z-подібна укладка бинта в упаковці економить час на його розмотування й спрощує введення в рану, що є вкрай важливим в екстремальних умовах. Бинт легко витягується з рани завдяки нетканій основі, яка не прилипає до м’яких тканин та не залишає в рані волокон, що можуть спричинити розвиток вторинної інфекції. Завдяки своїй органічній природі матеріал засобу розщеплюється лізоцимом до природного метаболіту глюкозаміну, що легко виводиться з організму. Гемо–статичний бинт може перебувати в рані до 24 годин.
Бинт Ревул® вигідно відрізняється від гемостатичної губки, оскільки не підвищує кислотність в рані, що позитивно відбивається на репаративних процесах у рані (губка містить борну кислоту), та не має алергенних властивостей останньої (губка містить нітрофуран). Крім того, гемостатична губка неефективна при артеріальних та венозних кровотечах високого тиску. Гемостатична губка може спровокувати розвиток вторинного інфікування рани, тоді як хітозан у складі бинта Ревул® відзначається антибактеріальними властивостями, що має важливе значення для профілактики ранової інфекції.

Отже, основними перевагами препарату Ревул® є:

  • швидкий та надійний гемостатичний ефект, що допомагає значно знизити крововтрату;
  • висока ефективність засобу незалежно від стану системи згортання крові пораненого та умов оточуючого сере–довища;
  • надійність у запобіганні рецидиву кровотечі при транспортуванні потер–пілого;
  • простота в застосуванні при наданні екстреної медичної допомоги на догоспітальному етапі.
Згідно з наказом МОЗ України № 6 від 05.01.2017 про затвердження переліків лікарських засобів та виробів медичного призначення, що повинні бути в складі аптечок, до цих переліків включено гемостатичний бинт. Сьогодні ми повинні використовувати сучасні гемостатичні засоби, які застосовуються в усьому світі й довели свою ефективність.
З огляду на доступність та ефективність бинта Ревул® треба рекомендувати включення його до складу аптечок першої медичної допомоги не тільки в Збройних силах, але й в цивільному житті (аптечки екіпажів поліції, МНС, карет швидкої допомоги, загальні автомобільні аптечки).
Дивіться відео майстер-класу з використання бинта Ревул®:
http://revul.com.ua/publications/nadannya-nevidkladnoyi-medichnoyi-dopomogi-dlya-zupinki-krovotechi-na-dogospitalnomu-etapi/
Підготувала Тетяна Брандіс


Вернуться к номеру