Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Навіщо потрібна лікувальна фізкультура

Лікувальна фізкультура (ЛФК) — це метод лікування та реабілітації після травм і хвороб за допомогою спеціально підібраних фізичних вправ. ЛФК — це найкращий спосіб профілактики захворювань опорно-рухового апарату, серцево-судинної та дихальної системи. Регулярні помірні фізичні навантаження позитивно впливають на роботу шлунково-кишкового тракту і посилюють імунну систему людини. Окрім цього, під час фізичної активності підвищується виділення серотоніну (гормона хорошого настрою), що поліпшує загальний психологічний стан людини. Також лікувальна фізкультура показана вагітним для зняття дискомфорту під час виношування та як підготовка до пологів. Регулярні заняття ЛФК:

— покращують загальну витривалість та працездатність людини;
— поліпшують крово- та лімфообіг;
— укріплюють м’язово-зв’язковий апарат;
— відновлюють кардіореспіраторну систему;
— поліпшують координацію рухів;
— нормалізують обмін речовин в організмі;
— є профілактикою больового синдрому (завдяки серотоніну);
— стимулюють імунну систему і дають загартовуючий ефект;
— відновлюють нормальний психоемоційний стан людини.

Лікувальна фізкультура застосовується для лікування сколіозу та інших порушень постави, плоскостопості, остеохондрозу та гриж міжхребцевих дисків, переломів різних кісток або хребта, артрозів, різних патологій кінцівок, паралічів та парезів, травм головного та спинного мозку, головних болей та болей в спині, ДЦП, хвороби Альцгеймера, хвороби Паркінсона і паркінсонізму, інсульту, епілепсії тощо.

Залежно від ступеня патології та поточного стану пацієнта досвідчений фізіотерапевт або реабілітолог підбирає форму ЛФК, кількість і складність вправ. Основними формами лікувальної фізкультури є:

— піші прогулянки;
— лікувальна гімнастика (також з використанням спортивного знаряддя);
— робота з тренажерами;
— плавання і аквааеробіка.

Для поліпшення ефекту використовуються фізіотерапевтичні техніки: масаж, банні процедури, прогрівання. Як профілактика рекомендуються ранкові пробіжки, спортивні ігри, піший туризм і сходження.