Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Неврит сідничного нерва та причини його розвитку

Неврит сідничного нерва (ішіас) виникає внаслідок защемлення сідничного нерва між хребцями. Характеризується «прострільним» болем в сідниці і задній частини стегна. Зазвичай розвивається у людей похилого віку внаслідок вікових змін опорно-рухового апарату, у людей, які ведуть сидячий спосіб життя, а також у жінок під час вагітності.

Сідничний нерв — це найбільший нерв в людському організмі, що формується в поперековому відділі з декількох більш дрібних нервів і опускається вниз по всій нозі. Він забезпечує роботу і чутливість нижніх кінцівок. Однак в деяких умовах провідність нерва порушується, що тягне за собою порушення роботи кінцівок і больовий синдром.

Основні причини невриту сідничного нерва такі:

● Остеохондроз поперекового відділу. При цьому захворюванні міжхребцеві диски стоншуються і «розплющуються». Щоб забезпечити хребту стабільність, на краях хребців утворюються кісткові нарости, які і можуть здавлювати нерв.
● Грижа міжхребцевого диска. Випнутий диск тисне на нерв і викликає больовий синдром.
● Спондилолистез. При зміщенні хребців щодо правильного їх розташування відбувається передавлювання сідничного нерва. Чим сильніше ступінь лістезу, тим більш виражені порушення роботи нерва.
● Стеноз спинномозкового каналу. Ця причина є наслідком вікових змін метаболізму і частіше зустрічається у людей похилого віку.
● Синдром грушоподібного м'яза. Цей м'яз проходить в глибині тазу і при запаленні також може чинити тиск на сідничний нерв.
● Вагітність. У міру росту плода матка може почати тиснути на нерв, викликаючи сильний больовий синдром і складності з ходьбою.

Також причинами ішіасу можуть виступати порушення функцій крижово-клубового суглоба, травми хребта і сідничного нерва, інфекції, абсцеси, новоутворення, тромби судин, надмірне фізичне навантаження, запори і скупчення великої кількості калових мас, порушення трофіки тканин при порушенні метаболізму і ще безліч станів, які, проте, зустрічаються вкрай рідко.