Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Симптоми невриту сідничного нерва

Сідничний нерв відповідає за всі функції нижніх кінцівок, тому при його затисканні страждає і чутливість, і рух. Симптоми невриту сідничного нерва можна поділити на три категорії: болісні відчуття, порушення чутливості та рухова дисфункція.

Біль

У деяких випадках ішіас називають невралгією сідничного нерва, підкреслюючи, що основним симптомом є біль. Він може бути як постійний ниючий, так і гострий, прострілюючий (особливо яскраво проявляється в момент чхання). Біль зазвичай локалізується в сідниці і задній поверхні стегна, але може починатися в попереку і віддавати по всій нозі аж до п'ятки.

Людина не може утримувати свою вагу на ураженій нозі, відповідно, хода стає повільною, невпевненою, кульгавою. Або больові відчуття настільки інтенсивні, що хворий зовсім відмовляється від ходіння. Болісний будь-який рух ногою. Навіть необхідність перевернутися в ліжку (при цьому потрібна опора на ногу), відвести ногу в сторону або, навпаки, підтягти до себе доставляє хворому страждання.

Чутливість

Защемлення сідничного нерва часто супроводжується відчуттям «мурашок» на шкірі (парестезією), печінням, онімінням, іноді і повною втратою шкірної чутливості (при збереженні глибинної). У деяких випадках уражена кінцівка може повністю втрачати чутливість, нога стає «ватяною».

Рух

Оскільки сідничний нерв відповідає не тільки за чутливість, а й за рухову функцію, при ішіасі хворий може втрачати здатність до руху. Часто людина спеціально обмежує свою рухову активність, щоб уникнути болю, але в деяких випадках така активність стає в принципі неможливою через здавлення каналу «нейроінформації». Хворий просто не відчуває ногу і навіть зусиллям волі і свідомості не може змусити її рухатися, тому що нервовий канал механічно здавлений.

При пальпації спостерігається слабкість і в'ялість м'язів сідниці і задньої поверхні стегна, іноді навіть помітне опущення сідничної складки на ураженій стороні.