Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Діагностика і лікування поперекового остеохондрозу

З болями в попереку необхідно в першу чергу звертатися до невролога. Він проведе фізикальний огляд і призначить додаткові дослідження:

●     рентгенографію поперекового відділу хребта в кількох проекціях,
●     КТ або МРТ хребта,
●     мієлографію (при серйозних неврологічних порушеннях і найсильнішому больовому синдромі),
●     ЕКГ,
●     УЗД внутрішніх органів і органів малого тазу.

Після всебічного обстеження стане остаточно відомо, чи буде займатися цією проблемою невролог, травматолог або хірург, або ж болі в попереку є симптомами не остеохондрозу, а іншого захворювання.

Лікування остеохондрозу – це комплекс медикаментозної терапії та фізіотерапевтичних заходів. Лікарські препарати призначаються для зняття гострого запалення затиснутих хребцями м’язів, зміцнення імунітету, відновлення хряща, що руйнується (хондропротектори), відновлення запасів вітамінів і мінералів (вітаміни В, калій, марганець, фосфор). У рідкісних випадках може знадобитися хірургічне лікування остеохондрозу.

Фізіотерапевтичні заходи (масажі, плавання, ЛФК) спрямовані на вивільнення затиснутих м'язів і нервів, зняття навантаження на міжхребцеві диски і зміцнення м'язового корсету, щоб він був здатний утримувати хребет вертикально, не «провалюючись» в таз.

І, звичайно, основна рекомендація фахівців: профілактика – це найкраще лікування.  Невеликий комплекс загальнозміцнюючих вправ, більш часта зміна пози під час роботи та невеликі перерви (одна година сидіння і 5–10 хвилини ходьби і нахилів) здатні запобігти хворобам опорно-рухової системи і зберегти здоров’я спини на довгі роки.