Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Симптоми поперекового остеохондрозу

Основною проблемою в своєчасній діагностиці хвороб опорно-рухового апарату є те, що болі можуть виникати через тривалі навантаження. Тобто організм «втомлюється», але при цьому ніяких фізіологічних змін не відбувається. Тому майбутні пацієнти невролога і клієнти масажиста зазвичай списують болі в попереку на елементарну втому і звертаються до фахівця, лише коли болісні відчуття з’являються надто часто або стають занадто гострими. При цьому фахівці відзначають, що насторожитися і записатися на консультацію невролога бажано на більш ранніх етапах, коли:

  • біль у попереку з'являється при не дуже тривалому сидінні,
  • виникає відчуття защемлення м'яза або нерва в області попереку або на рівні верхнього краю здухвинного гребеня,
  • з'являються болі в сідниці, що віддають в задню поверхню стегна (защемлення сідничного нерва),
  • оніміння ніг при тривалому сидінні,
  • порушення роботи шлунково-кишкового тракту (запори або діарея, надмірне газоутворення, болі в епігастрії), які можуть бути прийняті за специфічні захворювання шлунково-кишкового тракту.

Також остеохондроз поперекового відділу зачіпає сечостатеву сферу. Крім того, що здавлювання нервів порушує роботу вегетативної нервової системи, воно може спровокувати розвиток циститу, уретриту, пієлонефриту. Більш того, у жінок на тлі болів в спині при остеохондрозі може розвинутися запалення внутрішніх репродуктивних органів, порушення роботи яєчників і, як наслідок, гормональний дисбаланс. У чоловіків же за болями в спині може непомітно розвиватися простатит, який є досить частим супутником поперекового остеохондрозу.