Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Причини розвитку поперекового остеохондрозу

Остеохондроз — це хвороба хребта, що характеризується дегенерацією міжхребцевих дисків, руйнуванням суглобів хребетного стовпа і дистрофією зв'язкового апарату. Однією з найпоширеніших форм остеохондрозу, зважаючи на сидячий спосіб життя переважної більшості населення (прояви хвороби зустрічаються у 90 % осіб, які звернулися з болями в спині), є остеохондроз поперекового відділу.

Основна причина розвитку хвороби — сидяча робота. Більшість сучасних професій пов'язані з роботою за комп'ютером, а постійне сидіння в кріслі (навіть самому ергономічному) — це потужне перевантаження для хребта. Без руху хребці під власною вагою і під дією земного тяжіння «осідають», стискаючи при цьому міжхребцеві диски.

Малорухливий спосіб життя веде до атрофії м'язів, коли м'язи спини просто не в змозі повноцінно утримувати хребетний стовп у вертикальному положенні.

Порушення метаболізму, вікові або гормональні (порушення засвоєння корисних речовин, вимивання кальцію з організму, надмірна вага, що збільшує навантаження на хребет), також можуть стати причиною розвитку остеохондрозу.

Велике значення у розвитку хвороби мають патології опорно-рухової системи: сколіоз, плоскостопість, вроджені дефекти кістково-м'язового або зв'язкового апарату.

Однією з причин поширеності саме поперекового остеохондрозу є наявність фізіологічного кіфозу в цьому відділі хребта. Хребетний стовп має кілька фізіологічних вигинів, які сформувалися для забезпечення прямоходіння людини (і одночасно внаслідок вертикального розташування тулуба). Спочатку поперековий кіфоз був покликаний зняти зайве навантаження і забезпечити балансування тулуба при прямоходінні. Однак внаслідок неправильного способу життя і інших негативних чинників саме цей кіфоз і сприяє швидкому розвитку остеохондрозу, а якщо його не лікувати, то і грижі міжхребцевого диска або спондилолістеза.