Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Гайморит: види і симптоми

Гайморит — це найпоширеніший вид синуситу, який являє собою запалення верхньощелепних пазух. Гайморові пазухи з'єднуються з порожниною носа тонкими ходами, товщиною до 3 мм. Унаслідок попадання в організм інфекції слизова носа запалюється, набрякає і перекриває ці ходи, через що порушується природний вихід секрету гайморових пазух. «Закупорені» в пазухах бактерії розмножуються, організм починає їх «труїти» лейкоцитами, і пазуха наповнюється гноєм, який не може вийти.

Залежно від причини розвитку виділяють вірусний, бактеріальний, грибковий, травматичний, алергічний гайморит. Також захворювання може бути одностороннім (тобто уражати пазуху тільки з одного боку) або двостороннім. В окремих випадках нелікований гайморит може залучати до процесу сусідні пазухи, провокуючи фронтит і етмоїдит. Також існують дві форми захворювання: гостра і хронічна.

До симптомів гострого гаймориту належать:

●     закладеність носа, відсутність носового дихання;
●     іноді під час сморкання виходить гнійний вміст пазух, але немає відчуття очищення і полегшення;
●     часткова або повна втрата нюху;
●     гноїстий запах з рота;
●     температура вище 38 ˚С, озноб;
●     загальна слабкість і постійна сонливість;
●     головний біль, іноді болять очі;
●     біль і відчуття напруженості в області чола і під очима, посилюються при нахилах вперед, різких рухах, кашлі, чханні;
●     біль може віддавати в верхню щелепу і зуби;
●     рідко може опухати верхня частина щоки і повіки.

Хронічний гайморит має менш виражені симптоми, і хворий зберігає працездатність. Говорити про хронічний гайморит можна після 2 місяців постійної закладеності носа, що супроводжується періодичними болями і відчуттям тиску в верхньощелепних пазухах, а також відповідними проявами на рентгенівському знімку. Крім нежиті і зниження нюху хворий відзначає часті ниючі головні болі, швидку стомлюваність, неприємний запах з рота. Температура зберігається нормальна або зовсім трохи підвищується. Зазвичай хронічний гайморит уражає тільки одну сторону.