Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Діагностика і лікування гаймориту

Лікуванням гаймориту займається отоларинголог (ЛОР-лікар). Після проведення риноскопії, взяття мазків і рентгенологічного дослідження гайморових пазух можна говорити про форму захворювання і засоби його лікування.

Головне завдання лікування ― зняти набряк, щоб забезпечити вихід слизу з верхньощелепних пазух, а також знищити інфекцію, що спровокувала захворювання. Існує кілька основних методів лікування гаймориту:

  1. Антибактеріальна і противірусна терапія, що орієнтовані на знищення збудника.
  2. Місцеві препарати для зняття набряку, судинозвужувальні.
  3. Промивання носових ходів і гайморових пазух сольовими розчинами і антисептиками. Процедура промивання «зозуля» (рос.«кукушка»).
  4. Після того, як пазухи будуть очищені від гною, можна застосовувати фізіотерапевтичні процедури: кварцування слизової носа, лікування лазером, віброакустичну терапію.
  5. Якщо вилікувати гайморит медикаментозним способом не виходить або стан хворого критичний, призначається хірургічна процедура проколювання (пункції) гайморової пазухи. Через зроблений прокол в пазуху вводиться катетер, через який відбувається примусове (але безболісне) відсмоктування гною і промивання антисептиками.

Багато людей недостатньо відповідально ставляться до свого здоров'я і не лікують гайморит, вважаючи, що це просто нежить і сам пройде. Але у більшості випадків він не виліковується сам, а переходить в хронічну форму. Засоби народної медицини можуть зняти набряк слизової і вилікувати простий риніт, але знищити інфекцію, яка викликала гайморит, можна тільки антибіотиками. І в жодному разі не можна прогрівати носові пазухи ― це тільки посилить набряк і погіршить стан.

І ще одне нагадування: інфекції мають властивість поширюватися організмом, а найближчим до верхньощелепних пазух органом є головний мозок. Тож, щоб запобігти ускладненню у вигляді менінгіту, із закладеним носом обов’язково необхідно звернутися до лікаря.