Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» №1 (639), 2018

Вернуться к номеру

Новини Європейського конгресу кардіологів — 2017


Резюме

Серед найбільш актуальних тем, що обговорювалися на щорічному конгресі Європейського товариства кардіо­логів, який проходив у Барселоні (Іспанія) з 26 по 30 серпня 2017 року, було лікування пацієнтів із серцевою недостатністю. У тому числі обговорювалися питання вибору діуретиків у комплекс­ній терапії хворих на серцеву недо­статність

K. Ozieranski (Польща) навів дані Реєстру серцевої недостатності Європейського товариства кардіологів із порівняння довгострокових результатів прийому торасеміду та фуросеміду в пацієнтів із серцевою недостатністю (СН).
Із 2019 пацієнтів із польської популяції пілотного та довгострокового реєстрів Європейського товариства кардіологів у аналіз було включено 1440 пацієнтів, які отримували лікування петльовим діуретиком — торасемідом або фуросемідом. Згідно з рекомендаціями виробника, 10 мг торасеміду відповідає 40 мг фуро–семіду.
Обидві групи пацієнтів були порівнянними за базовими клінічними характеристиками, результатами лабораторних досліджень, рекомендованою терапією СН та дозами діуретиків, що призначалися. Використання торасеміду приводило до вірогідного 24% зниження ризику комбінованої кінцевої точки — смерті від усіх причин та госпіталізації з приводу наростання СН (26,4 % проти 34,7 %, р = 0,04), тоді як зниження рівня смертності від усіх причин було невірогідним (9,8 % проти 14,1 %; р = 0,13). Використання торасеміду позитивно впливало на первинну кінцеву точку, особливо в молодих пацієнтів (до 65 років) та осіб із дилатаційною кардіоміопатією. На початку дослідження пацієнти груп прийому торасеміду та фуросеміду не відрізнялися за функціональним класом за NYHA, але після 12 місяців лікування середній показник функціонального класу СН за NYHA був вірогідно нижчим (p = 0,04) у групі прийому торасеміду. Під час подальшого лікування прийом торасеміду асоціювався з меншим ризиком (12,9 % проти 20,0 %, р = 0,03) наростання СН більше ніж на один функціональний клас за NYHA (12,9 % проти 20,0 %, р = 0,03). Лікування як торасемідом, так і фуросемідом асоціювалося з вірогідно більш частим виникненням первинної (23,8 %) та вторинної (59,2 %) кінцевих точок.
Отже, торасемід є більш ефективним петльовим діуретиком порівняно з фуросемідом у пацієнтів з СН щодо впливу на функціональний клас за NYHA та довготривалі результати, особливо в молодих осіб або пацієнтів з дилатаційною кардіо–міопатією.
Підготувала Н. Купріненко 


Вернуться к номеру