Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» №1 (639), 2018

Вернуться к номеру

II командний чемпіонат зі швидких шахів серед вищих медичних закладів України


Резюме

Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика (НМАПО) інформує, що 8–9 лютого 2018 р. в академії відбудеться II командний чемпіонат зі швидких шахів серед вищих медичних закладів України.

Це змагання присвячене 100-річчю НМАПО імені П.Л. Шупика, що відзначатиметься цього року. Попередні заявки на участь у змаганнях вже надіслали навчальні заклади Харкова, Івано-Франківська, Полтави, Дніпра, Львова, Вінниці та Сум. Також очікується участь декількох команд із м. Києва. До складу команд входитимуть шахісти, що мають звання кандидата в майстри спорту, та майстри спорту.
Минулорічні змагання пройшли в гострій боротьбі, за результатами якої чемпіонське звання та Кубок переможця виборола команда НМАПО імені П.Л. Шупика. Особливого колориту цьому турніру надала участь іноземних шахістів із числа студентів та аспірантів, які навчаються в українських вищих медичних закладах. Очікується їх участь і цього року. Оргкомітет змагань висловлює впевненість в успішному проведенні чемпіонату, що має сприяти зміцненню дружніх стосунків між вищими медичними навчальними закладами різних регіонів держави, їх науково-педагогічними працівниками, слухачами, аспірантами, студентами, а також популяризації стародавньої й мудрої гри, залученню молоді до здорового способу життя.
Стародавнє походження шахів не викликає сумнівів. Ігри з фішками на дошці були відомі ще в ІІІ–ІV тис. до н.е. У перші п’ятсот років нової ери в Індії, на думку багатьох істориків, з’явилась найдавніша форма шахів. В Україні шахи відомі з Х–ХІ ст., сюди вони були принесені з батьківщини шахової гри — Індії. В усній словесності, зокрема билинах, згадується, що шахи були популярні за часів Київської Русі.
Шахи мають виховне значення: сприяють розвитку концентрації уваги, вміння долати труднощі та планувати власні дії, логічно мислити. Оскільки у грі в шахи ви–являються особливості людської особистості, їх використовують як модель для наукових досліджень у медицині, психології та педагогіці. 


Вернуться к номеру