Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Коли і навіщо потрібно йти до гінеколога

Гінекологія — це галузь медицини, яка займається вивченням і лікуванням репродуктивних органів жінки. Основний профіль роботи гінеколога:

●     консультації з планування сім'ї і супровід вагітності;
●     лікування хвороб зовнішніх і внутрішніх статевих органів жінки;
●     лікування інфекцій, що передаються статевим шляхом;
●     первинний огляд молочних залоз;
●     іноді гінеколог також бере на себе роль сексолога.

Лікар-гінеколог — це чи не єдиний фахівець, з приводу відвідувань якого є чіткі рекомендації: візит не рідше 1–2 разів на рік (чого немає, наприклад, щодо консультацій невролога або травматолога, окрім наявності відповідних скарг на здоров’я). І на це є підстави:

●     багато захворювань репродуктивної системи починають розвиватися непомітно, а коли з'являються конкретні скарги, то стадія, як правило, запущена;
●     деякі захворювання (навіть вилікувані) можуть стати причиною складнощів з можливістю завагітніти і виносити вагітність;
●     порушення гормонального фону, викликане хворобою яєчників, провокує безліч інших захворювань, неприємних симптомів (акне, гірсутизм, облисіння, ожиріння) і може призвести до порушення соціальної активності жінки.

Існує думка, що відвідування гінеколога необхідно, тільки якщо ведеш статеве життя. І це величезна помилка. Незалежно від того, є у жінки статевий партнер на даний момент чи ні, ходити до лікаря треба, адже існують такі хвороби, як молочниця або запалення яєчників, які можуть розвинутися і без участі чоловіка. Більш того, вульвовагініт зустрічається навіть у новонароджених дівчаток, а в період менопаузи збільшується ризик розвитку новоутворень матки. Тому кожна статево зріла жінка, заради власного здоров'я, повинна регулярно відвідувати гінеколога, а до початку статевого життя — при наявності скарг.