Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Огляд в гінекологічному кріслі. Призначення та рекомендації

Перед обстеженням у гінеколога жінці необхідно прийняти інтимний душ зовнішніх статевих органів. Не варто боятися, що лікар тоді не виявить дивних виділень — він обов'язково їх знайде в піхві. Також бажано відвідати туалет, тому що повний сечовий міхур і калові маси можуть перешкоджати пальпації живота. Щодо гоління — питання суто індивідуальне, проте, якщо у вас підозри на зміну оволосіння на «чоловічий» тип, краще не голитися, щоб лікар міг оцінити цей параметр. На первинному етапі гінеколог оглядає зовнішні статеві органи: наявність набряклості, змін шкіри, гемороїдальних вузлів.

Під час огляду в піхву водиться прилад «гінекологічне дзеркало», що дозволяє відкрити піхву і візуально досліджувати її слизову і стан шийки матки. Потім береться мазок з шийки матки (деякі жінки відчувають невеликий дискомфорт в цей момент, інші не помічають зовсім). Після вилучення дзеркал лікар вводить у піхву вказівний і середній пальці однієї руки, а іншою рукою промацує живіт. Така маніпуляція спрямована на виявлення ущільнень матки і яєчників (запалень, пухлин).

На розсуд гінеколога, він може провести кольпоскопію — процедуру для виявлення характеру змін на шийці матки. Також у деяких випадках проводиться ректальний огляд. На завершення даного етапу лікар обмацує груди на наявність ущільнень і виділень із сосків.

Після огляду гінеколог, при необхідності, призначає діагностичні процедури:

· мазок на цитологію,
· мазки на флору і посіви,
· дослідження крові на гормони, онкомаркери, ХГЛ, ІПСШ тощо,
· УЗД органів малого тазу і молочних залоз,
· консультацію мамолога.

Якщо результати всіх досліджень вже є, лікар призначає лікування або дає рекомендації. Лікування гінекологічних захворювань завжди дуже специфічне і кожен раз підбирається індивідуально. Це можуть бути медикаментозні препарати, курси фізіотерапії, кріодеструкція та інші способи впливу при ерозії шийки матки, оперативне втручання при позаматковій вагітності, кістах яєчників, новоутвореннях на матці, консультації психолога при безплідді і поради з профілактики захворювань жіночої репродуктивної системи.