Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Види катаракти та стадії розвитку захворювання

Прийнято вважати, що катаракта характерна для людей похилого віку, однак насправді існує кілька видів катаракти:

1.  Вікова: зазвичай розвивається після 70 років, але останніми роками, у зв'язку із збільшеним навантаженням на очі, все частіше зустрічається у 40-45-літніх пацієнтів.
2.  Вроджена: може розвинутися, якщо мати перехворіла інфекційним захворюванням в І триместрі вагітності, приймала сильні медичні препарати або хворіє на діабет. Якщо вчасно діагностувати катаракту у немовляти і видалити її, зорова система дитини розвинеться нормально (операція проводиться з 3-місячного віку).
3.  Травматична: в цьому випадку катаракта розвивається тільки на одному (травмованому) оці.
4.  Променева: внаслідок опромінення радіацією.
5.  Вторинна: зазвичай розвивається після операції з видалення первинної катаракти і являє собою особливу реакцію клітин в задній капсулі кришталика на оперативне втручання.

Як і більшість захворювань, катаракта має кілька стадій, які відрізняються за інтенсивністю симптоматики.

І стадія. Зазвичай помутніння починається з країв кришталика, а більша його частина все ще достатньо прозора. При початковій катаракті симптоми можуть сильно варіюватися: в одних може раптово з'явитися короткозорість, в інших будуть «мушки» перед очима, а у третіх хвороба ніяк не буде проявлятися.

ІІ стадія. Незріла катаракта. Зір істотно знижується, хворий може чітко розрізняти предмети тільки в безпосередній близькості. Кришталик збільшується в розмірах і може спровокувати підвищення внутрішньоочного тиску (вторинну глаукому).

ІІІ стадія. Зріла катаракта. Повне помутніння кришталика. Хворий бачить предмети лише перед самим обличчям.

ІV стадія. На цій стадії кришталик зморщується або може повністю розчинитися в склоподібному тілі. В останньому випадку зір може навіть покращитися. В окремих випадках зустрічається мимовільне лікування від катаракти, але цей процес займає роки і навіть десятиліття.