Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Діагностика та лікування катаракти

Катаракта розвивається поступово, тому хворий може помітити порушення зору через кілька років від дебюту хвороби. Іноді помутніння кришталика починається з периферії, що ніяк не впливає на зір. Але в міру розвитку хвороби кришталик стає все більш каламутним і перестає пропускати сонячні промені в повній мірі, «відображає» їх, тому зіниця з чорної стає сіруватою, а потім і молочно-білою, що видно неозброєним оком.

При болях в очах і порушеннях зорового сприйняття в першу чергу необхідно звернутися до лікаря-окуліста (офтальмолога). Під час консультації досвідчений офтальмолог проводить наступні дослідження:

·         перевіряє гостроту зору,
·         оглядає очне дно,
·         вимірює внутрішньоочний тиск,
·         досліджує поля зору,
·         проводить біомікроскопію очей.

За отриманими результатами можна буде поставити точний діагноз. Важливо пам'ятати, що процес помутніння кришталика необоротний, тобто якщо він почався, то далі зір буде тільки погіршуватися. Тому як тільки катаракта починає заважати зору, її негайно слід лікувати.

На даний момент єдиним ефективним способом лікування катаракти є хірургія ока, а саме видалення пошкодженого кришталика і заміна його штучним. Перед тим як лікувати катаракту, проводяться вимірювання природного кришталика і розрахунок параметрів штучного за допомогою спеціального офтальмологічного обладнання.

Найефективнішим і нетравматичним методом лікування є лазерна хірургія катаракти. Операція займає 10-15 хвилин і не вимагає госпіталізації та тривалого або складного реабілітаційного періоду.

Незважаючи на те, що захворювання виліковне навіть на самих останніх стадіях, не варто затягувати з лікуванням, тому що нелікована катаракта може спровокувати розвиток інших офтальмологічних хвороб, наприклад глаукоми, і призвести до необоротної втрати зору.