Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Лікування невриноми слухового нерва

У медицині існує три тактики лікування невриноми: вичікувальна тактика, променева терапія й хірургічне лікування. Лікуванням хворого з невриномою займаються отоларинголог й хірург.

Спостереження за пухлиною

Зазвичай використовується у випадках, коли невринома була виявлена випадково й поки не турбує пацієнта. Такий стан може тривати багато років. Завдання ЛОР-лікаря і хворого — регулярно контролювати рівень слуху й невідкладно реагувати на його зниження, появу вушних болів або порушення координації рухів.

Променева терапія

Місцеве опромінення пухлини покликане зупинити її зростання. Такий метод більш зручний, ніж хірургічне втручання, оскільки дозволяє «приспати» пухлини, що знаходяться у складнодоступних місцях і не піддаються звичайному хірургічному втручанню. Серед побічних ефектів — нудота, біль у шиї, у місці, де встановлювалася стереотаксична рамка при лікуванні гамма-ножем.

Хірургічне лікування

Для видалення пухлини потрібне проведення трепанації черепа, тому відновний період може займати від півроку до року. Також існує ризик кровотечі, інфікування або наслідків загальної анестезії, як і після будь-якого оперативного втручання.

Наслідки, прогноз, профілактика

Загальні прогнози щодо невриноми позитивні. За рахунок того, що пухлина росте вкрай повільно, перші роки можна дотримуватися вичікувальної тактики. Операція з видалення шванноми також не є занадто складною, якщо пухлина розташована в зручному для хірургічного втручання місці, то її можна повністю видалити, без будь-яких негативних наслідків для організму.

В окремих рідкісних випадках, як після операції, так і після опромінення, у перспективі можуть розвинутися парез лицьового нерва і зниження слуху. У той же час нелікована невринома слухового нерва може призвести до небезпечних станів, аж до психічного розладу й навіть летального кінця. Тому при будь-яких болісних відчуттях у вухах або скаргах на порушення роботи вестибулярного апарату звертайтеся до отоларинголога або невролога.