Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Симптоми невриноми слухового нерва

У шванноми слухового нерва існує три стадії розвитку. Залежно від стадії, тобто розміру пухлини, відрізняються й симптоми.

1-ша стадія

Розміри пухлини становлять 2–2,5 см в діаметрі. У хворого спостерігаються зниження гостроти слуху, постійний шум або дзвін у вухах (тинітус), запалення слухового нерва, оніміння обличчя з боку пухлини, парез лицьового нерва, порушення ковтання і артикуляції, можливі зміни смаку або його втрата. Ураження вестибулярного апарату веде до порушення координації рухів. Іноді хворий може повністю втратити слух на хворе вухо вже на першій стадії.

2-га стадія

Пухлина досягає розміру горіха. Симптоматика першої стадії наростає. У більшості випадків хворий втрачає слух, а порушення координації істотно заважають життєдіяльності. Стискання пухлиною стовбура мозку призводить до порушення формування рефлексів, роботи окорухових нервів (виражається в ністагмі) і навіть до змін поведінки хворого.

3-тя стадія

Пухлина досягає розмірів курячого яйця. Усі перераховані вище симптоми невриноми посилюються. Грубе стискання стовбура мозку веде до гідроцефалії з відповідними симптомами (наприклад, сильними головними болями, частою нудотою і блюванням, постійною слабкістю, порушеннями свідомості). Також внаслідок гідроцефалії може початися стискання потиличної частки й розташованого в ній зорового аналізатора, що провокує порушення зору (в першу чергу розвивається диплопія). Нерідко невринома слухового нерва третього ступеня провокує порушення психіки (психози). Якщо пухлина стискає ділянки, де розташовані дихальний і судиноруховий центри, це може призвести до смерті хворого.

Невринома слухового нерва — це пухлина, що розвивається повільно, а тому перші симптоми, на які людина зверне увагу, можуть з'явитися лише через кілька років від початку зростання пухлини. Також симптоматика дуже залежить від розташування невриноми на слуховому нерві: чим ближче до стовбура мозку розташується пухлина, тим яскравіше і швидше вона себе проявить. До того ж шваннома на завитковій частині нерва в першу чергу проявляється в порушенні слуху, а на вестибулярній — у порушенні координації рухів.

Іноді випадково виявлена невринома настільки мала, що не завдає дискомфорту пацієнтові, а тому на її лікуванні не наполягають, але вимагають періодично контролювати.