Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

У чому полягає лікування у психіатра

Основною причиною, чому люди бояться звертатися до психіатра, є страх перед лікуванням. Багато хто згадує страшні методи — лікування електрошоком і лоботомію, що застосовували на початку існування психіатрії. Також існує страх перед медичними препаратами, які, на думку обивателів, можуть перетворити людину на «овоч».

Насправді в сучасній психіатрії лікування здійснюється трьома способами:

1.    Психотерапія — основний метод лікування психологічних проблем людини й корекції особистості.

2.    Медикаментозне лікування: це седативні препарати й антидепресанти, а також засоби, що гальмують надмірну нервову активність нейронів (наприклад, при епілепсії), або, навпаки, поліпшують провідність імпульсів, або поліпшують захист нейронів від шкідливих впливів.

3.    Оперативне лікування органічних причин психічного захворювання (розсічення мозолистого тіла при епілепсії, видалення пухлини головного мозку).

Лікар-психіатр займається лікуванням алкоголізму, наркоманії, ігроманії, порушень харчової поведінки, шизофренії, маячних розладів, біполярного афективного розладу, психозів, тривожного розладу і фобій, неврозу нав'язливих рухів і думок (обсесивно-компульсивний розлад), деменції і розумової відсталості, епілепсії та інших органічних уражень головного мозку, що відбиваються на психоемоційному та когнітивному стані хворого, консультує при переживаннях гострого стресу (посттравматичний стресовий розлад, смерть близьких, розлучення тощо).

Лікування у психіатра — це не клеймо на репутації людини, а можливість повернутися до нормального життя.