Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Як проходить прийом у психіатра?

Прийом у психіатра складається з декількох компонентів:

1.    Пацієнт описує лікарю свій поточний стан та скарги.

2.    Психіатр прояснює деталі раннього розвитку пацієнта, умови життя й особливості виховання в сім'ї, поточний спосіб життя, які ситуації провокують стрес.

3.    Також велика увага приділяється питанням, що стосуються головного мозку й нервової системи взагалі: чи були травми і струси мозку, які є діагностовані неврологічні захворювання.

4.    Протягом усього прийому лікар спостерігає за поведінкою пацієнта.

Далі психіатр призначає діагностику: електроенцефалограму, магнітно-резонансну томограму головного мозку, допплер судин головного мозку, електрокардіограму, аналізи крові на гормони, а також проводить різні тести на виявлення індивідуальних особливостей хворого (акцентуації характеру, рівень тривожності) і вивчення когнітивної сфери (тести на пам'ять, логіку, інтелект).

Завершує консультацію встановлення попереднього (або остаточного) діагнозу і призначення лікування.

Варто звернути увагу, що прийом дитячого психіатра завжди проходить тільки за згодою батьків або опікунів. Рекомендацією до консультації цього лікаря можуть бути відставання в розвитку, недовірливість і тривожність дитини, страхи, заїкання, енурез і все те, за що дітей вважають складними (що насправді може бути симптомами синдрому дефіциту уваги й гіперактивності).

Також консультація психіатра проводиться з дозволу опікунів в разі визнання хворого недієздатним. Якщо ж пацієнта не визнано недієзданим, консультація проводиться тільки за його згодою. У тому випадку, коли особа відмовляється від зустрічі з лікарем, але об’єктивно вона страждає від психічних розладів, можливе примусове обстеження у психіатра за рішенням суду.