Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Діагностика та лікування диплопії

Зі скаргами на диплопію пацієнтам варто звернутися за консультацією до окуліста або невролога. Фахівець призначить діагностику зору (візометрію), самих очей (офтальмоскопію, УЗД ока, дослідження полів зору). Нерідко потрібне проведення МРТ головного мозку, а також специфічні дослідження, коли диплопія об'єктивно є симптомом інфекційного захворювання або отруєння.

Особливу увагу варто приділити діагностиці диплопії в дітей, які часто не можуть зрозуміти й пояснити свій стан. Батькам варто разом із дитиною відвідати офтальмолога, якщо вона:

  • мружиться, розглядаючи предмети,
  • скошує очі при концентрації на об'єкті,
  • повертає або нахиляє голову, що допомагає сфокусуватися,
  • закриває одне око рукою.

У дитячому віці нелікована диплопія може спровокувати амбліопію — повну втрату зору ока, яке не виконує повноцінно свою функцію.

Після діагностики фахівець, до якого хворий звернувся за первинною допомогою, визначить причину захворювання і направить до потрібного фахівця. Найчастіше це буде невролог або офтальмолог (а в ідеалі — нейроофтальмолог), проте може знадобитися консультація ендокринолога, ревматолога, онколога, психіатра.

Оскільки диплопія сама є симптомом, то в першу чергу проводиться лікування основного діагностованого захворювання. Таким чином, лікування диплопії варіює від вітамінотерапії і фізіотерапевтичних процедур (при хронічній втомі, неврозах і шийному остеохондрозі), медикаментозного лікування (наприклад, при менінгіті) аж до хірургічного втручання (при катаракті або пухлинах головного мозку).

Профілактики диплопії, по суті, не існує, однак офтальмологи рекомендують регулярно робити вправи для очей, споживати достатню кількість вітамінів і мінералів, а також насичувати головний мозок киснем. Ці дії дозволять якомога довше зберегти окорухові нерви і м'язи в тонусі, тобто вони зможуть довше утримувати правильні зорові осі.