Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Диплопія: види та симптоми

Диплопія — це розлад зору, при якому у хворого двояться предмети, на які він дивиться. У нормі диплопія присутня завжди: абсолютно чітким бачиться лише той об'єкт, на якому в даний момент зосереджено увагу, а інші, фонові предмети немов розпливаються. Це природна особливість бінокулярного зору.

Внаслідок деяких травм або хвороб зорова вісь одного з очей (або обох) може зміщуватися, через що поля зору не ідеально накладаються. У такій ситуації замість одного об'ємного чіткого об'єкта хворий бачить два, частіше пласких, предмети, які частково накладаються один на одний, а можуть і зовсім один одного не торкатися.

Цей стан може розвиватися як на одному, так і на обох очах:

  1. Бінокулярна диплопія: двоїння об'єктів спостерігається тільки тоді, коли людина дивиться двома очима. При закриванні одного ока двоїння припиняється. Тобто зорова вісь одного або обох очей змістилася, й зображення з обох очей повноцінно не накладаються одне на інше.
  2. Монокулярна диплопія: двоїння присутнє, коли хворий дивиться обома очима, але зберігається, коли він закриває одне око. Тобто диплопія присутня в одному оці і пов'язана не зі зміщенням осі, а, швидше за все, з порушеннями роботи нервової системи або хворобами ока (наприклад, підвивих кришталика).

Диплопія може бути горизонтальною (копії об'єктів розташовані в горизонтальній площині одна щодо одної) і вертикальною (один об'єкт немов сповзає вниз або відповзає вгору від іншого).

Основний симптом диплопії повністю визначається її назвою: давньогр. diploos (подвійний) + opos (очі). Об'єкти, на яких намагається сконцентруватися хворий, двояться. Ступінь двоїння предметів (прозорість «копій», зона перетину) може сильно варіювати. Також у деяких випадках диплопія супроводжується запамороченнями і складнощами в оцінці відстані до предметів (за що, власне кажучи, і відповідає бінокулярний зір).