Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Діагностика і лікування сирінгомієлії

Незалежно від типу сирінгомієлії зазвичай це захворювання із досить повільним перебігом, яке рідко веде до повної інвалідизації хворого. У той же час існує і прогресуюча сирінгомієлія, що характеризується виникненням все нових і нових порожнин в спинному мозку. Такий стан вже небезпечний для життя і вимагає термінового хірургічного втручання.

Як і з будь-якими скаргами неврологічного характеру (запаморочення, порушення чутливості, паралічі, м'язова слабкість, болі в спині тощо), необхідно звернутися до невролога. Найбільш точна діагностика сирінгомієлії здійснюється за допомогою МРТ хребта. Рентгенографія визначить порушення кісткової структури, але не виявить порожнин в спинному мозку, тому може використовуватися лише як допоміжний інструмент. Якщо з якоїсь причини МРТ провести неможливо, проводиться мієлографія.

Що стосується лікування, то єдиним способом лікування власне сирінгомієлії є операція, покликана усунути компресію спинного мозку та нормалізувати вільну циркуляцію ліквору. У той же час з метою зниження швидкості прогресування захворювання застосовуються опромінення уражених ділянок спинного мозку радіоактивним йодом або фосфором. Що стосується медикаментозного лікування (вітаміни, нейропротектори, анальгетики тощо), його дія спрямована на зняття симптоматики, але не лікує саме захворювання.

Хворим із сирінгомієлією варто дуже уважно стежити за своїми рухами, щоб мінімізувати ризик травматизації. Також показана легка гімнастика, спрямована на запобігання м'язовій атрофії та формуванню контрактур.