Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» №5 (654), 2018

Вернуться к номеру

Набув чинності новий перелік ліків, що відпускаються без рецептів

15 травня у зв’язку з опублікуванням у газеті «Офіційний вісник» № 37 набув чинності наказ МОЗ України від 02.04.2018 р. № 599, яким затверджено новий перелік лікарських засобів, дозволених до застосування в Україні, що відпускаються без рецептів з аптек та їх структурних підрозділів (далі — Перелік), куди увійшли безрецептурні лікарські засоби, які внесено до Державного реєстру лікарських засобів України станом на 18 березня 2018 р. У зв’язку з набуттям чинності наказу № 599 втратив чинність наказ МОЗ України від 19.01.2017 р. № 41, яким затверджувався попередній перелік. Новий Перелік містить 3090 позицій безрецептурних ліків, що на 24 позиції менше порівняно з переліком, затвердженим наказом № 41.
Нагадаємо: п. 162 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів) дозволяється відпускати без рецепта ліки за Переліком лікарських засобів, дозволених до застосування в Україні, які відпускаються без рецептів з аптек та їх структурних підрозділів, затвердженим МОЗ України.
Відпуск препаратів, що не увійшли до Переліку, здійснюється відповідно до умов відпуску, визначених в інструкціях для медичного застосування цих лікарських засобів та листках-вкладишах. 


Вернуться к номеру