Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Причини розвитку вібраційної хвороби

Вібраційна хвороба — це неврологічне професійне захворювання, що розвивається внаслідок регулярного і тривалого впливу на організм механічних коливань (вібрації). До групи ризику входять люди, чия робота пов'язана з вібраціями: бурильники, асфальтоукладальники, полірувальники та шліфувальники, водії трамваїв тощо. На швидкість розвитку захворювання впливає не тільки частота вібрації (найнебезпечнішою є 16-200 Гц), а й другорядні умови праці: вимушене положення, переохолодження, зашумленість і запиленість робочого місця.

Вібрація тією чи іншою мірою проходить через будь-які тканини організму, але найбільш сприйнятливі до неї кісткові і нервові тканини. За рахунок постійного подразнення механорецепторів і тілець Фатер-Пачіно (які стимулюють формування нервового імпульсу) відбувається надмірне подразнення нервових центрів, що призводить до їх дисфункції. Наприклад, при впливі низьких частот виникають вегетативні розлади, хворий відчуває нудоту і стан заколисування. При високочастотній вібрації відбувається викид норадреналіну, що веде до звуження кровоносних судин. Саме ангіоспазм є найнебезпечнішим проявом вібраційної хвороби, тому що веде до порушення трофічних процесів і, як наслідок, провокує ангіотрофоневроз.

При підозрі на вібраційну хворобу необхідно проконсультуватися з неврологом. Якщо симптоматика яскраво виражена і хворий піддається впливу вібрацій тривалий час, можуть знадобитися додаткові консультації кардіолога, гастроентеролога, ЛОР-лікаря, судинного хірурга, а також додаткові профільні дослідження.