Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Форми шизофренії

Шизофренія - це психічне захворювання, що поєднує ознаки психозу, порушення поведінки і, як наслідок, соціального життя, а з часом можуть страждати і когнітивні функції. Дебютує шизофренія зазвичай в 15-25 років (у жінок трохи пізніше). Частота захворюваності у чоловіків і жінок приблизно однакова і становить 0,4-0,6 % населення. Захворювання це прогресуюче, і без необхідного медикаментозного лікування призводить до повної недієздатності людини. У рідкісних випадках хворий на шизофренію в період загострення може бути небезпечний для себе і оточуючих.

Залежно від основної симптоматики в медицині виділяють декілька видів (форм) шизофренії:

  • Параноїдна шизофренія. Найпоширеніша форма, характеризується маячними ідеями і, нерідко, слуховими галюцинаціями. Інші порушення (апатія, безініціативність) зазвичай відсутні.
  • Кататонічна шизофренія. Характерні кататонічні прояви: ступор, завмирання в незвичайних позах. Іноді, навпаки, надмірна рухливість і активність. Іноді реєструються сновідні стани і яскраві зорові галюцинації (часто - сценоподібні).
  • Гебефренія. Зазвичай розвивається в пубертатному віці і більше характеризується порушеннями волі і змінами в емоційній сфері. Галюцинації зустрічаються нечасто, а марення накладається на підлітковий максималізм і нігілізм, що виражається в дуже яскравому «я не такий, як усі», «обраний».

Також виділяють просту шизофренію, яка має неяскраво виражену симптоматику без гострих психотичних проявів, а навколишні просто вважають, що хворий «з дивацтвами».