Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Діагностика і лікування шизофренії

Шизофренія, як і всі психічні захворювання, перебуває в зоні відповідальності психіатра. Зазвичай спочатку хворий (а частіше його родичі, адже у самого хворого критичність в період загострення відсутня) може прийти на прийом до невролога з підозрою на невроз і депресію, однак після декількох діагностичних тестів він все одно буде відправлений на консультацію до психіатра.

На сьогодні шизофренія є хронічним прогресуючим захворюванням, і не існує способу повністю від нього вилікуватися. Лікувальні заходи спрямовані на подовження фази ремісії і зниження інтенсивності проявів в гострій фазі. Для успішної підтримки життєдіяльності пацієнта лікар поєднує кілька тактик:

  • медикаментозне лікування шизофренії (нейролептики, антидепресанти),
  • психотерапія хворого (а іноді і сімейна),
  • консультації родичів, як побудувати умови життєдіяльності пацієнта, щоб знизити частоту і інтенсивність психотичних рецидивів,
  • соціальна реабілітація хворого.

Підтримуюча терапія зазвичай триває все життя, необхідний щоденний прийом медикаментозних препаратів. Періоди загострення, залежно від їх інтенсивності, хворий також може перенести вдома, або, у тяжких випадках, буде потрібна госпіталізація в психоневрологічний диспансер.

При дотриманні лікарських приписів людина, хвора на шизофренію, може продовжувати жити насиченим життям, досягати великих професійних успіхів (наприклад, Сальвадор Далі і Вінсент Ван Гог були шизофрениками, також на це захворюванням хворіли деякі відомі актори і музиканти).