Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Як проходить прийом у травматолога

Консультація травматолога зазвичай проходить в клініці, хоча, якщо хворий не може самостійно пересуватися, можливий виклик фахівця додому. У випадках, коли була отримана серйозна травма, прийом травматолога проводиться в травмпункті або у відділенні, куди був доставлений потерпілий.
Стандартна консультація травматолога виглядає таким чином:
  • Хворий озвучує свої скарги і розповідає, як довго вони тривають, після чого з'явилися, в яких умовах посилюються.
  • Далі травматолог проводить об'єктивне обстеження, пальпацію, перевіряє функціональність травмованої кінцівки.
  • Обов'язково збирається сімейний анамнез, тому що за звичайним переломом може ховатися не просто травма, а захворювання опорно-рухового апарату, що передається за рецесивним геном або має прояви не у кожному поколінні.
  • Далі призначається інструментальна і лабораторна діагностика: рентген-дослідження, МРТ хребта або інших кісток, біопсія (наприклад, при діагностиці остеопорозу або остеомієліту), загальний аналіз крові.
Травми і порушення розвитку опорно-рухової системи — це дуже складні для лікування і тривалі стани, тому що кісткова і хрящова тканина не мають настільки високої здатності до регенерації, як м'які тканини. Лікування кісток і суглобів може займати від кількох тижнів до кількох місяців або взагалі тривати все життя. Також обов’язкова опорно-рухова реабілітація.
При будь-яких тривожних станах необхідно записатися на прийом до травматолога, адже чим швидше буде розпочато лікування, тим більше шансів на повне відновлення організму.