Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Лікування у травматолога

Залежно від характеру пошкодження опорно-рухового апарату буде призначено і лікування.

  • При серйозних переломах зі зміщенням або в гострих фазах артритів або остеопорозу рекомендовано лікування в стаціонарі травматологічного відділення.
  • При патологіях стопи або тазостегнового суглоба рекомендована консультація або навіть постійне лікування в ортопеда, у той час як із патологіями колінного або гомілковостопного суглоба частіше доводиться працювати хірургу.
  • Для знерухомлення кінцівки (щоб кістки могли правильно зростися або щоб знизити ризик додаткової травматизації суглобів) призначають гіпсування.
  • Проводиться медикаментозне лікування (хондропротектори, вітамінотерапія), при артритах призначають ін'єкції в уражений суглоб.
  • Дуже рекомендуються фізіотерапевтичні процедури (аплікації озокериту, електрофорез із медпрепаратами), масаж і ЛФК, особливо при травмах м'язів і сухожиль. У той же час при остеопорозі з лікувальною фізкультурою, навпаки, варто бути вкрай обережним, тому що неправильно підібрана вправа може істотно погіршити травму.

Однією зі складностей в травматології є неуважне ставлення хворого до свого стану. Фахівці настійно рекомендують при будь-яких хворобливих станах або обмеженості в рухах звертатися до травматолога. Незалежно від того, що привело пацієнта у відділення травматології, консультація та діагностика мають проводитися на найвищому рівні. Завдяки відповідальності пацієнта можливо виявити, наприклад, артроз на ранній стадії, що істотно збільшить шанси на збереження високої якості життя протягом десятиліть.