Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Форми і види дизартрії у дітей

Існує кілька класифікацій дизартрії у дітей: за локалізацією ураження, за провідним клінічним синдромом і за ступенем тяжкості захворювання.

Бульбарна дизартрія

Для даної форми дизартрії характерне порушення або відсутність бульбарних рефлексів: порушення смоктання і ковтання, надмірне слиновиділення, труднощі з жуванням, практично повна відсутність міміки. Голос зазвичай гугнявий, хриплий, дуже тихий, усі приголосні звуки одноманітні.

Псевдобульбарна дизартрія

Цей стан викликаний гіпертонусом м'язів мовленнєвого апарату або спастичним паралічем. Найхарактернішою картиною є порушення роботи м'язів мовлення, гіперсалівація, часте поперхування. Порушена вимова сонорних (дзвінких, які не мають глухої пари), шиплячих і свистячих звуків.

Коркова дизартрія

Основна причина коркової дизартрії — порушення довільної артикуляційної моторики, у той час як мовленнєве дихання і часто інтонаційна складова збережені.

Підкіркова дизартрія

Для даної форми характерні гіперкінези — мимовільні рухи, зокрема мімічні і артикуляційні. У процесі мовлення гіперкінези посилюються, що може призвести до артикуляційного спазму, що веде до перепадів тембру (то низький хрипкий, то високий, верескливий) і сили голосу (то шепіт, то вигуки). Також страждає темп мовлення і може виникати заїкання (як прояв гіперкінезу).

Мозочкова дизартрія

При цьому стані мовлення хворого уривчасте, толчкоподібне і більше схоже на скандування, ніж на плавне мовлення. Також характерна атаксія (тремор і слабкість кінцівок, хиткість ходи, порушення координації рухів і рівноваги).

Також іноді виділяють холодову дизартрію, яка проявляється при сильних змінах температури в приміщенні, де знаходиться дитина. Причиною такого стану є нервово-м'язове захворювання міастенія.

Логопеди виділяють 4 ступеня тяжкості захворювання.
  • Легкий ступінь (стерта дизартрія) — оточуючими зазвичай не реєструється, але логопед відразу ж помітить порушення.
  • Середньо-легка ступінь — мовлення зрозуміле оточуючим, але вже явно помітні порушення.
  • Ступінь середньої тяжкості — мовлення сильно порушене, дитину розуміють тільки люди, які з нею часто спілкуються (батьки), і то лише тому, що вже знають, як дитина спотворює кожне слово.
  • Важкий ступінь (анартрія) — мовлення або незрозуміле взагалі нікому, або зовсім відсутнє.