Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Лікування спінального інсульту та реабілітація

Як і в разі інсульту головного мозку, при спінальному інсульті основні дії в найгостріший період спрямовані на підтримку життєвих функцій організму, усунення причини інсульту, відновлення роботи серцево-судинної системи, нормалізацію артеріального тиску. Призначають кроворозріджуючі препарати (якщо причиною був тромб), мієлорелаксанти, нейропротектори. В окремих випадках може знадобитися хірургічне відновлення пошкоджених судин. Якщо хворий паралізований, проводиться профілактика пролежнів і застійної пневмонії.

Залежно від складності захворювання наслідки інсульту спинного мозку можуть бути зовсім непомітними або мінімальними (легкий тремор пальців рук, минуща втрата чутливості шкіри спини). Однак часто інсульт супроводжується порушеннями рухових функцій кінцівок і навіть паралічем. Щоб повернути пацієнта до нормального життя, не можна нехтувати фізичною реабілітацією.

Невролог-реабілітолог після оцінки стану хворого має визначити, чи можна вже приступати до відновлювальних заходів (оптимальний початок реабілітації — 1–3 тижні після стабілізації стану хворого). У кожному окремому випадку складається індивідуальна програма фізичних вправ і фізіотерапевтичних процедур, яка коригується в міру проходження курсу.

Важливо пам'ятати, що після спінального інсульту хребет назавжди залишається слабким місцем організму. На період відновлення варто подбати про підтримуючі корсети й ортопедичні матраци/подушки. Проте від корсета з часом необхідно буде відмовитися, бо його постійне носіння може викликати дистрофію м'язів спини, викривлення хребта, нестабільність дисків і посилене навантаження на спинний мозок.

Також хворим, які перенесли інсульт спинного мозку, щоб уникнути повторних порушень кровообігу (в тому числі і головного мозку, адже ділянка захворювання єдина) важливо вести здоровий спосіб життя: відмовитися від шкідливих звичок, збалансовано харчуватися, стежити за своєю вагою, рівнем артеріального тиску і цукру/холестерину в крові, щодня гуляти на свіжому повітрі, давати тілу легкі фізичні навантаження, загартовуватися.