Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Види невропатії верхніх кінцівок

По руці людини проходить 3 основних великих нерви: променевий, серединний і ліктьовий. Залежно від того, який нерв і в якому місці уражений, буде відрізнятися картина і перебіг хвороби.

Невропатія променевого нерва

Променевий нерв відповідає за зовнішню поверхню руки і кисті. Найчастіше пошкоджується:

  • в районі плечового суглоба або ключиці внаслідок їх перелому;
  • в ліктьовому згині, де нерв проходить близько під шкірою і легко передавлюється (наприклад, при носінні важкої сумки на ліктьовому згині);
  • в районі зап'ясткового суглоба, внаслідок вивиху або тривалого незручного положення (упор на долоню).

Залежно від локалізації пошкодження може формуватися помилковий параліч («сонний», «миличний»), коли кінцівка в плечі, лікті або зап'ястку безвольно звисає, хворий не може управляти рукою (або може це робити зусиллям волі, але абсолютно не відчуває руку), відзначається оніміння та парестезія руки, втрата чутливості шкіри.

Невропатія серединного нерва

Серединний нерв проходить по центру руки вздовж її внутрішньої сторони і відповідає за чутливість і роботу всієї руки, долоні, а також 1-3-го пальців. Найчастішою причиною невропатії серединного нерва є перенапруження кисті (зазвичай професійне: у музикантів, швачок, теслярів/столярів), незвичні фізичні навантаження на квадратний пронатор кисті (в ділянці зап'ястка), травми передпліччя, наслідки неправильно проведеної ін'єкції в ліктьову вену.

Невропатія ліктьового нерва

Ліктьовий нерв проходить паралельно серединному, але ближче до зовнішнього краю руки, контролює кисть, безіменний палець і мізинець. Найбільш часто невропатія ліктьового нерва розвивається у людей, які тривалий час перебувають в позі (зазвичай працюють) з упором на лікті. І, напевно, кожна людина билася ліктем об тверді предмети і відчувала сильний біль за типом електричного розряду, після якого кисть на деякий час німіла і свербіла. Також дуже поширеними причинами невропатії є деформуючий артроз і інші захворювання кістково-хрящового апарату.