Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Причини і ознаки ішемічного інсульту

Ішемічний інсульт - це серйозне неврологічне захворювання, яке викликає тяжкі ускладнення і може призвести до смерті хворого.

У світі щорічно переносять інсульт близько 200 осіб на 100 тисяч населення, в Україні цей показник істотно вище - 282 людини. Третина випадків захворювання виникає у людей працездатного віку, і щорічно в нашій країні близько 40 тисяч інсультів закінчуються летально.

Причина ішемії мозку одна: порушення мозкового кровообігу. Тромб блокує кровоносну судину в головному мозку, через що зупиняється кровонаповнення певної ділянки мозку і відбувається відмирання нервових клітин. Залежно від локалізації і обсягу ішемії у хворого можуть порушитися рухові або мовленнєві функції, постраждати пам'ять або інтелект тощо.

Ознаки гострого порушення мозкового кровообігу можуть бути яскравими або згладженими. Варто насторожитися, якщо у людини раптово з'явилися хоча б два з таких симптомів:

●     сильний розпираючий головний біль,
●     запаморочення і різка слабкість,
●     шум у вухах, нудота (рідко - блювання),
●     порушення координації рухів,
●     зорові порушення (двоїння і мерехтіння в очах, розсинхронізація руху очей),
●     стан оглушення і втрата свідомості,
●     мовлення стає млявим, невиразним,
●     розуміння зверненого мовлення порушене,
●     розвиваються парези або паралічі кінцівок.

Щоб точно визначити інсульт, попросіть хворого посміхнутися (при інсульті «посміхнеться» тільки одна половина обличчя, а друга залишиться нерухомою) і підняти вгору одночасно обидві руки (одна з них буде істотно обмежена в русі).