Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Невроз - хвороба великого міста

Невроз - це єдина назва групи психологічних розладів, викликаних тривалою психотравмуючою ситуацією. Перевантаження на роботі, конфлікти з начальством і співробітниками, неможливість самореалізації в трудовій діяльності, напружені стосунки з чоловіком або дружиною, непорозуміння з дітьми або батьками та інші тяжкі і тривалі ситуації викликають виснаження нервової системи. А втомлена нервова система - це швидка втомлюваність, порушення сну і апетиту, дратівливість і тривожність, зниження настрою, мотивації і ще безліч неприємних проявів (в тому числі і на фізичному рівні).

З огляду на темп і навантаження сучасного життя, неврози - дуже поширене явище. До 25 % міського населення (у сільській місцевості цей розлад зустрічається набагато рідше) має виражені симптоми неврозу. Однак до фахівців звертаються лише в крайніх і запущених випадках, коли вже істотно страждає якість життя, а лікування може затягнутися на роки.

Зовнішніх причин розвитку неврозу безліч, але внутрішня причина одна - слабка (виснажена) нервова система. Чим може бути зумовлена ця слабкість?

  • Тривала психологічно напружена ситуація, що ніяк не може вирішитися: проблеми на роботі, конфлікти в родині, фінансові труднощі, тривала і тяжка хвороба близької людини тощо.
  • Особистісні особливості (вроджені або придбані в ході виховання): підвищена недовірливість або тривожність, неадекватно низька самооцінка, гіпервідповідальність, синдром відмінника. Сюди ж можна віднести трудоголіків, людей, які не вміють делегувати завдання і відповідальність за них, не вміють розслаблятися (особистість типу А).
  • Вроджена характеристика (так званий астенічний тип нервової системи).
  • Порушення мозкового кровообігу (наприклад, при шийному остеохондрозі).
  • Загальне фізичне виснаження організму (особливо внаслідок тяжкого, зазвичай інфекційного захворювання або авітамінозу).