Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Лікування неврозу

На щастя, невроз - це оборотний стан, який проходить після усунення психотравмуючого фактора, відновлення життєвої сили організму і декількох психотерапевтичних зустрічей. Лікуванням неврозу займаються невролог і психотерапевт.

Не варто плутати невроз з психозом - психічним захворюванням, яке супроводжується маячними ідеями, змінами картини світу і навіть галюцинаціями. Лікуванням психозу займається психіатр з обов'язковим застосуванням психотропних препаратів (нейролептиків).

Лікування неврозу завжди має проводитися в комплексі:

●     Перша і основна стратегія при лікуванні - робота з психотерапевтом. У ході консультацій пацієнт разом з фахівцем підбирають найзручніший і оптимальний варіант розв’язання психотравмуючої ситуації. У першу чергу зусилля спрямовані на зміну ставлення до подій (клієнт буквально вчиться не приймати незначні події близько до серця), хоча іноді з'ясовується, що тільки радикальні заходи можуть виправити ситуацію (наприклад, зміна роботи). Часто неврози викликані напруженими стосунками з близькими людьми, у цих випадках дуже рекомендується сімейна психотерапія.

●     Для стабілізації емоційного стану і зниження нервового напруження призначають седативні препарати, рідше - антидепресанти.

●     Важливо проводити лікування неврологічних захворювань, тому що вони часто є супутниками неврозів, а буває складно визначити, що з них було першопричиною: невроз є симптомом хвороби або хвороба викликана неврозом.

●     Підвищення загальної резистентності організму до зовнішніх впливів: вітамінотерапія, помірні фізичні навантаження, масажі, загартовування, правильне харчування, дотримання режиму роботи і відпочинку, дихальні практики, релаксація.

Невроз має сприятливі прогнози щодо лікування. Звичайно, залежно від тривалості захворювання і потенціалу нервової системи хворого, тривалість лікування може коливатися від декількох місяців до декількох років. На щастя, захворювання це не смертельне, і навіть не таке небезпечне, як депресія, що може супроводжуватися суїцидальними думками. Проте лікувати невроз потрібно! І чим раніше людина почне лікування, тим швидше поверне собі фарби життя.